Bivši pedsjednik Ukrajine proglašen krivim za izdaju države

Očekuje se da sud uskoro objavi i visinu kazne

Bivši pedsjednik Ukrajine proglašen krivim za izdaju države

24.01.2019 - 13:06
Svijet

Viktor Janukovič, bivši predsjednik Ukrajine, proglašen je krivim u sudskom procesu koji protiv njega pokrenut pod optužbom da je izdao državu, prenose agencije.

Viktor Junakovič

Na Regionalnom sudu Obolon u Kijevu jutros rano je održano ročište kojemu Janukovič nije prisustvovao.

Sudija Vladislav Devijatko je kao dokaz pročitao pismo Janukoviča, koje je 2014. tokom nereda u Kijevu poslao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sa zahtjevom da vojno intervenira u Ukrajini.

"Janukovič je ovim pozivom pomogao Rusiji da razorno djeluje prema Ukrajini“, kazao je Devijatko, te dodao kako je zbog toga proglašen krivim za izdaju države.

Sudija je dodao kako je Janukovič proglašen krivim prema odgovarajućim i prihvatljivim dokazima. Očekuje se da sud uskoro objavi i visinu kazne koja je izrečena Janukoviču.

U glavnom gradu Kijevu su 21. novembra 2013. počeli protesti koji su trajali tri mjeseca, a kulminirali su sukobima u kojima je živote izgubilo više od 100 nenaoružanih osoba i oko 20 policajaca koji su osiguravali skup.

Janukovič je tokom nereda pobjegao u Rusiju, a 4. maja 2017. godine protiv njega je u Ukrajini pokrenut sudski proces koji ga je teretio za izdaju države, odnosno pružanje pomoći u napadima na Ukrajinu s namjerom promjene granica ove zemlje.

Od početka sudskog procesa održano je ukupno 89 ročišta. Iako je uredno dobivao pozive za suđenje, Janukovič se odbio odazvati sudu čak i putem videokonferencije.

Kolika će kazna Janukoviču biti izrečena bit će poznato kasnije, a tužilaštvo je zatražilo kaznu od 15 godina zatvora.

Izvor: 
BNN.ba / Al Jazeera, Agencije