Bosanci i Hercegovci ovog ljeta najviše ljetovali u Turskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori

Za turističke agencije ljetna sezona protekla izuzetno uspješno

Bosanci i Hercegovci ovog ljeta najviše ljetovali u Turskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori

08.08.2017 - 13:25
Društvo

Za bh. turističke agencije ovogodišnja turistička ljetna sezona koja je na izmaku bila je izuzetno uspješna. Sudeći prema broju prodatih i rezervisanih ljetnih aranžmana, većina Bosanaca i Hercegovaca ovo ljeto provelo je na moru i to najviše u Turskoj te na primorju u zemljama regije - Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Prema podacima koje smo dobili iz najveće turističke agencije u Sarajevu, građani glavnog grada BiH kao destinaciju za ljetni godišnji odmor najviše su birali Tursku, Siciliju, Španiju, Grčku i Maltu.

Turska je, kako ističu, destinacija koja se tradicionalno godinama izdvaja od drugih mjesta. 

Kada je riječ o Turskoj, najviše su tražena ljetovališta Kemer, Bodrum i Belek. Cijene variraju od 700 KM za sedam dana do 5.000 KM za super de lux

"Definitivno ove godine je vidno povećan broj turista za destinacije kao što su Sicilija, Španija i Malta. Kapaciteti za navedene destinacije su skoro u poptunosti rezervisane za sve termine, a zainteresovani klijenti još uvijek mogu ugrabiti posljednja mjesta za Španiju, i Maltu sa polaskom 12. augusta. Generalno gledajući za razliku od prošle godine prodaja aranžmana je povećana za skoro 30 posto u odnosu na prethodnu, te definitivno u protekle tri godine bilježimo rapidni rast broja putnika na ljetnjim aranžmanima", rečeno je za BNN iz sarajevske turističke agencije.

I građani Mostara ovog ljeta najviše su tražili putovanja u Tursku te Albaniju.

Prema podacima jedne turističke agencije iz Mostara te dvije destinacije bile su najpopularnije za odmor Mostarcima ove godine.

Rezervacije su počele već od aprila, a još uvijek imamo upita za ljetovanje u Turskoj, iako su letovi skoro popunjeni, ima još nešto slobodnih mjesta krajem augusta. Najtraženija oblast je Kemer, budući da nije toliko udaljena od aerodroma, a ima i jako lijepe i povoljne hotele u centru grada, mada i drugi gradovi su bili traženi, posebno od strane putnika koji svake godine ljetuju u Turskoj i žele obići neku novu oblast”, rekli su za BNN.

Kada je riječ o jesenjim putovanjima, mostarske agencije su već pripremile programe, a građani se najviše interesuju za putovanja u Maroko.

“Što se prodaje tiče, ove godine smo prezadovoljni i ne bismo imali ništa protiv kad bi se ovakva potražnja ponovila i iduće godine”, rekli su iz mostarske turističke agencije. 

Za razliku od Mostaraca i Sarajlija, Zeničani su najviše tražili Hrvatsku (Makarska, Drvenik i Tučepi), zatim Crnu Goru (Budva i Sutomore) te Tursku (Ayvalik, Kemer, Belek, Antalija...)

Kako je za BNN potvrđeno u zeničkoj turističkoj agenciji, sezona rezervacija počela je već krajem maja, ali najviše rezervacija je bilo poslije ramazana.

"Slobodnih mjesta još uvijek ima za određene termine (od 18. augusta pa nadalje), iako je najaktuelniji period cijeli mjesec juli i august. Jesmo zadovoljni prodajom, ali uvijek može bolje".

Ističu kako se Zeničani nisu interesovali za daleke i egzotične destinacije

I Banjalučani su ovog ljeta najviše putovali na primorje u Hrvatsku i Crnu Goru. Tamošnje turističke agencije tvrde kako su zadovoljni ovogodišnjom prodajom ljetnih aranžmana.

Izvor: 
BNN.BA