A Bošnjaci u Sandžaku i RS? Vučić kaže da Hrvati u BiH prolaze kao Srbi na Kosovu

Vučićeve poruke kao oživljavanje dogovoa Milošević - Tuđman

A Bošnjaci u Sandžaku i RS? Vučić kaže da Hrvati u BiH prolaze kao Srbi na Kosovu

16.01.2019 - 08:16
Politika

Sve mjesto za mjestom gube. Slične stvari su se dešavale i nama na Kosovu. Nismo izvukli pouku, nisu ni oni iz svoje politike. I jedni i drugi smo mnogo grešaka napravili u prošlosti i ako se ne opametimo, gubit ćemo i u budućnosti... Danas su oni svjesni sve više svojih grešaka kao i mi na Kosovu - kazao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, govoreći o Hrvatima u Bosni i Hercegovini i, praktično, pozivajući ih da se "zajedno opamete", odnosno ujedine. Zašto u tom "ujedinjenju" nema poziva za Bošnjake jasno je iz Vučićeve "prethodne biografije".

Aleksandar Vučić

Još od 1992. godine, otkad se Aleksandar Vučić bavi politikom, pa sve do danas, u njegovom negativnom fokusu nalazi se i Bosna i Hercegovina. Bilo da se, kao član svite Vojislava Šešelja, pentra po brdima oko Sarajeva i gleda opkoljene stanovnike glavnog grada ove države, ili se kao radikal divi ratnom zločincu Ratku Mladiću ili, pak, "rješava" pitanje Hrvata u našoj zemlji, Vučićeva "rješenja" i potezi idu, naravno, na štetu Bosni i Hercegovini.

"Nismo izvukli pouku ni mi, a ni oni iz svoje politike. Ukoliko se ne opametimo, gubit ćemo i u budućnosti. U sukobima ne dobivamo ništa, ali bi bilo dobro da se usaglasimo zbog budućnosti", izjavio je Vučić, aludirajući da su Srbi izgubili Kosovo a Hrvati dijelove Bosne i Hercegovine zbog njihove pogrešne politike.

Navodeći da "u Busovači, Vitezu ima samo još dva do tri posto više Hrvata nego Bošnjaka. Novom Travniku, Travniku Hrvata gotovo da nema, u Bugojnu ih je svega od 10 do 12 posto, u Gornjem Vakufu/Uskoplju ih je 35 posto,  a bilo je 50 posto, te da je ostalo još Žepče i Kreševo, koje je malo selo, i općine zapadno od Mostara i Stoca", Vučić pokušava da "problematiziranjem" hrvatskog pitanja u Bosni i Hercegovini, zapravo, zaigra na staru kartu destabilizacije naše zemlje kako bi iz stvaranja haousa unjoj, izvukao benefit za Srbiju.

Vučić se, naravno, ne pita gdje su nestali Bošnjaci iz Sandžaka (njih preko 50% se iselilo), kud "odoše" Bošnjaci Prijedora, Zvornika, Bijeljine, Srebrenice, Rogatice, Foče, Banja Luke, i gdje nestade 1.000.000 živih i 100.000 mrtvih Bošnjaka koji su "nestali" zbog politike koju je slijepo podržavao i slijedio upravo i Vučić ("Zaklaćemo 5.000 Muslimana za jednog Srbina) - izjava A.Vučić, Skupština Srbije 1995.g).

Naravno, kada bi se bavili bliskom historijom, lako bi mogli da pitamo Vučića gdje je preko 200 vakufskih objekata u Beogradu, kojih više nema, zašto je zgrada Skiupštine Srbije napravljena na džamijskom zemljištu, gdje su Bošnjaci iz Smedereva, Užica i Niša, i tako redom, ali Vučić, naravno, žonglira sa historijom pokušavajući da one koji su najviše progonjeni u i na vlastitoj zemlji (Bošnjake) napravi progoniteljima.

Vučić na taj način želi da i njegova slika iznad opkoljenog Sarajeva 1992.godine, dobije drugo značenje - kada bi se prihvatila njegova verzija lažne historije, tada bi i Vučić iznad opkoljenog Sarajeva bio predstavljen kako "oslobađa" grad, umjesto što učestvuje u njegovom urnisanju.

Posebno je zanimljiv Vučićev poziv Hrvatima i Srbima da se "opamete" i nađu zajednički jezik a ta igra podsjeća na preferans u kojem dvojica igraju protiv trećeg. Bošnjaka. Kojih je, ipak, više od 50% u Bosni i Hercegovini ali koji imaju minorna prava kao da su marginalna zavičajna grupa. Zahvaljujući raznim vučićima, dodicima, čovićima i njihovim prauzorima po kojima daju imena škola, mostova, bulevara i trgova.

Izvor: 
BNN.ba