Bošnjacima "socijala": Dodik i Čović će kontrolisati odbranu, finansije, vanjske poslove...

Većinski narod, zbog međusobnih sukoba i podjela, ima minornu vlast

Bošnjacima "socijala": Dodik i Čović će kontrolisati odbranu, finansije, vanjske poslove...

14.03.2019 - 09:48
Politika

U intervjuu za "Večernji list" predsjednik HDZ-a i HNS-a, Dragan Čović, izjavio je da će ovaj blok stranaka na državnom nivou tražiti ministarstva finansija i vanjskih poslova te da je to "minimum" uz četiri zamjenička mjesta u ostalim državnim ministarstvima. Kada se na ovu činjenicu doda i ona da će Milorad Dodik kontrolisati resor odbrane i imati poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, onda postaje jasno da će se Bošnjaci u narednom periodu baviti "socijalnom politikom". Tu činjenicu najprije možemo zahvaliti "strategiji SDA", koja je sve svoje snage usmjerila da se obračunava sa drugim Bošnjacima dok su, za to vrijeme, snage Dodika i Čovića narasle do maksimuma.

Dragan Čović, Milorad Dodik

- Tu smo fleksibilni, a ova prva dva spomenuta ministarstva su nešto drugo. Zbog naše slabe pozicije, primarno u Predsjedništvu BiH i volje bošnjačkog naroda da bira dva člana Predsjedništva, moramo zadržati poziciju ministra vanjskih poslova koja nam omogućava, koliko-toliko, da sudjelujemo u vanjskoj politici BiH. Usto, pripadaju nam tri ili četiri zamjenička mjesta u ministarstvima, ali to je sada stvar dogovora s partnerima - kazao je Čović za "Večernji list".

I, zaista, u dosadašnjim, javno iznesenim zahtjevima, situacija prilikom podjele vlasti vjerovatno će izgledati na način da će Dodiku i Čoviću pripasti sve vitalne funkcije u državi, u resoru, vanjskih poslova, odbrane, finansija i istražno-obavještajnog sektora dok će SDA, zavisno od potencijala partnera, dobiti civilne poslove, komunikacije i sl..

Kada uzmemo u obzir da će na čelu Vijeća ministara BIH biti Dodikov čovjek, odnosno da će fiskalnu politiku Bosna i Hercegovine donositi Dodik i Čović, očito usaglašeni, te da imaju punu kontrolu nad svim odlukama Parlamenta Bosne i Hercegovine, u njegova oba doma, jasno je da je Bosna i Hercegovina završila pod potpunom kontrolom SNSD-a i HDZ-a. 

Dodik je trenutno najjači političar u Bosni i Hercegovini pa je Čović, u tom smislu, samo Dodikov politički "pobočnik" dok SDA, u ovakvom srazmjeru snaga, ima  perifernu političku ulogu jer su se, bazno, opredijelili na obračune sa drugim bošnjačkim političkim faktorima, a ne na izgradnji države i slabljenju antidržavnih snaga kojima su se, (ne)svjesno, na kraju sami priključili.

U "manjm bh. entitetu" Republika Srpska, potpunu vlast ima Dodik dok u Federaciji BiH će Čović, u savezu sa Dodikom i koristeći poziciju koju imaju u državi, dobiti snažan broj pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Federacije BiH pa će i u ovom "većem" bh.entitetu, SDA imati ulogu u kojoj neće moći da vladaju ni približno samostalno. 

Gotovo sve državne poluge prešle su u ruke Dodika i Čovića a njihov političko-ekonomsko-diplomatski lobi je ojačao do te mjere da su u prilici da, nakon svega, nametnu zakonska rješenja Izbornog zakona BiH koja će, očekivati je, odvesti Bosnu i Hercegovinu u cementiranje podjele teritorije, onako kako je potpisano 1993. i 1995.godine a sada se, dodatno i trajno, treba učvrstiti.

Izvor: 
BNN.ba