BPS: Bosna i Hercegovina treba jačati sopstvene snage - tek tada smo spremni za NATO

Saopćenje za javnost

BPS: Bosna i Hercegovina treba jačati sopstvene snage - tek tada smo spremni za NATO

04.07.2020 - 18:02
Politika

Bosna i Hercegovina nema drugog puta, do onog koji vodi u Evropsku uniju i NATO savez, stav je BPS-a. Političko prepiranje, koalicionih partnera i djelitelja vlasti na državnom nivou, o tome da li Bosna i Hercegovina ide ili ne ide u NATO savez, smatramo običnom predizbornom retorikom - poručuju iz BPS-a

- Nažalost, Oružane snage Bosne i Hercegovine nalaze se, finansijski, tehnološki, organizaciono i imovinsko-pravno, u strašno teškom položaju zbog čega, ionako slabašni odbrambeni bh.sistem, masovno napuštaju vojnici i oficiri. Takav sistem nije u stanju da odbrani sam sebe, niti da štiti državu te je, s tim u vezi, jasno da nije u stanju ni da bude član NATO saveza. Odgovornost za to snose ključne tri stranke koje danas, kao i prije 10, 20 i 30 godina, čine vlast na državnom nivou - nastavlja se u BPS-ovom saopćenju za javnost.

- Članstvo u NATO-u nije samo politička odluka - koje također nema, već podrazumijeva i cijeli kvalitativni proces koji se, u slučaju Bosne i Hercegovine, ne događa već upravo suprotno, procesi idu u negativnom pravcu.

BPS smatra da članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u, trebaju pratiti masovna izdvajanja sredstava za Oružane snage BiH, moderniziranje i uvećanje ovih snaga, povećanje njenih zakonskih i efektivnih mogućnosti i prava jer, tek nakon toga, naša država ima kapacitet za članstvo u NATO savezu. Bez jačanja našeg sistema iznutra, Bosna i Hercegovina će se svesti na slabu državu koja u članstvu traži zaštitu a ne participiranje na svjetskom i regionalnom političko-vojnom nivou - saopštili su iz BPS-a.

Izvor: 
BNN.BA