BPS: Policijska blokada između entiteta i kantona opasna za suverenitet države

Reagiranje na narušavanje suvereniteta BiH

BPS: Policijska blokada između entiteta i kantona opasna za suverenitet države

26.09.2020 - 12:32
BiH

Povodom sve češćih uspostavljanja "granica" unutar Bosne i Hercegovine, te zbog pasivnosti države prema ovoj, politički opasnoj pojavi, reagirao je BPS svojim saopćenjem za javnost koje prenosimo:

- BPS smatra da je policijska blokada, između entiteta Federacija BiH i bh.entiteta "RS", opasna po suverenitet Bosne i Hercegovine jer svjedoči da entitetsko-kantonalne policije mogu zaustaviti slobodu kretanja. To se događa jer, također, država BiH ne kontroliše sopstvenu državnu granicu pa se humanitarno pitanje rješava postavljanjem unutrašnjih granica - kažu u BPS-u.

- Takva praksa se, već jednom, vidjela "na granici" između dva kantona, KS i HNK, te sada između USK i bh.entiteta "RS". Postavljanje unutrašnjih granica jeste u skladu sa politikom dugoročnod djelovanja na podjeli Bosne i Hercegovine, odnosno navikavanje na de facto stanje koje se, već dugo vremena, pokušava prevesti na de iure. BPS poziva državne organe Bosne i Hercegovine da ozbiljno shvate ovo pitanje, te posebno pozivamo stranke zastupljene u Vijeću ministara BiH da ovakvo pitanje smatraju politički prvorazrednim.

- BPS smatra da se migrantsko pitanje, pod hitno, mora uzeti u ingirenciju države, a ne entiteta, jer kantonalno-entitetska borba protiv migrantske krize dovest će do postavljanja granica, barikada, uspotrebe policije u razne vrste akcije koje se mogu tumačiti kao put u destrukciju i ovakve, dejtonske Bosne i Hercegovine - zaključuje se u BPS-ovom saopćenju za javnost.

Izvor: 
BNN.BA