BPS: Stranke na vlasti obesmislile državu, građani BiH blokirani

Saopćenja

BPS: Stranke na vlasti obesmislile državu, građani BiH blokirani

25.06.2020 - 09:31
Politika

- BPS smatra da je nedostatak državne politike i strategije, dovela do kolapsa bh.države koja se, kao i njeni državljani, nalaze potpuno blokirani od strane komšijskih i evropskih država što će itekako uticati na našu sigurnosnu i ekonomsku situaciju - saopćavaju iz ove Stranke.

- Takav položaj Bosne i Hercegovine nije posljedica samo stranih politika, već i realnog stanja bosanskohercegovačke vlasti koja dvije godine nije u stanju da napravi ijedan, pa makar i najmanji, pomak ka EU integracijama. Dvije godine BiH nema formiranu državnu vladu, dvije godine entitetska vlada nije izabrana, nemamo izmjene Izbornog zakona BiH, nijedna presuda ESLJP nioje sprovedena a od 14 uslova EU, vlasti u BiH nisu ispunile nijedan - kažu iz BPS-a.

- Vrlo je opasna situacija u koju je aktuelna vlast dovela sopstvenu državu i njene građane jer dok je BiH blokirana država, istovremenu u nju slobodno ulazemigranti iz Pakistana, Afganistana i Sirije, nerijetko napadaju naše građane i imovinu, što je poraz države BiH svih njenih odgovornih nivoa.

BPS smatra da se vlast pod hitno treba pozabaviti državom BiH, a ne stranačkim politikama, jer se nakon izbora odgovornost preuzima za državu, a ne za stranke i stranačke dogovore. Također, BPS smatra da je aktuelna vlast napravila negativnu sliku u domaćoj i regionalnoj javnosti, po kojoj su obesmislili postojanje države a njene institucije obezvrijedili jer odluke o državi ne donose državni, već stranački organi - zaključuje se u saopćenju za javnost BPS-a.

Izvor: 
BNN.BA