BPS: Zbog Zvizdićeve igre sa popisom, 58.000 Bošnjaka mogu biti izbačeni iz državljanstva BiH

Nakon lgrube Zvizdićeve greške, oštre reakcije ne prestaju

BPS: Zbog Zvizdićeve igre sa popisom, 58.000 Bošnjaka mogu biti izbačeni iz državljanstva BiH

19.01.2018 - 18:57
Politika

Povodom dostupnih informacija, po pitanju dostavljanja podataka o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini iz 2013. godine, a prema kojima će Briselu biti proslijeđeni zvanični podaci koje je utvrdila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, ali i oni koje posjeduje Agencija za statistiku Republike Srpske zbog toga što je takvu odluku donio Kolegij Mehanizma koordinacije kojim predsjedava Denis Zvizdić, BPS-Sefer Halilović izražava svoje oštro protivljenje i osuđuje ovakvu odluku Denisa Zvizdića, smatrajući je nezakonitom i antipatriotskomporučili su iz BPS-a na početku saopćenja za medije.

"Gospodina Zvizdića podsjećamo da su rezultati popisa stanovništva u BiH iz 2013. godine doneseni na osnovu Zakona o popisu stanovništva, a njihovi konačni rezultati su utvrđeni presudom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Svako postupanje protiv zakona i neizvršavanje odluka Ustavnog suda je krivično djelo po Članu 239. krivičnog zakona Bosne i Hercegovine za koje je zaprijećena dugogodišnja kazna zatvora , pa tako i dostavljanje svih drugih podataka koji nisu utvrđeni na osnovu metodologije Zakona o popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini za 2013. godinu.

Ovakvim svojim ponašanjem Zvizdić iz popisa stanovništva može izvesti 58.000 Bošnjaka u manjem bh.entitetu, ali i prouzročiti dalekosežne posljedice u odnosima unutar države.

BPS zahtijeva hitno održavanje sjednica oba doma Parlamenta Bosne i Hercegovine na kojima će ovo pitanje biti riješeno a smatramo da bi se po ovom pitanju trebala oglasiti i Vlada Federacije BiH i premijer Fadil Novalić koji učestvuju u pregovorima oko usaglašavanja spornih pitanja, a svojim zaposlenicima zabranjuje davanje izjava o ovome i pristankom na nezakonito djelovanje učestvuje u sramotnoj izdaji države.

BPS smatra da je nedržavničko, antipatriotsko i politikantsko ponašanje Zvizdića i Novalića po pitanju popisa stanovništva, na najbolji način pokazalo da Bosnu i Hercegovinu trenutno ne predstavljaju politički čvrste ličnosti već kalkulanti koji u svoje račune ubacuju i državna pitanja", stoji u saopćenju za javnost koje je odaslao BPS-ov Sektor za komunikacije.

Izvor: 
BNN.BA