Bura zbog SDA-ove predaje BIH u ruke Dodiku: "SDA je provjerena Dodikova filijala..."

Borenović, Halilović, Mašić, Konaković i drugi reagovali na SDA-ov poklon Dodiku

Bura zbog SDA-ove predaje BIH u ruke Dodiku: "SDA je provjerena Dodikova filijala..."

06.12.2018 - 09:29
Politika

Nakon što su zastupnici SDA u Skupštini RS glasali da SNSD Milorada Dodika dobije 4, od ukpuno 5 delegata u Domu naroda Parlamenta BiH (odnosno potpuno kontrolni paket za sve što Parllament BiH bude radio u naredne četiri godine - Dodik se može blokirati!), digla se velika politička bura, prije svega naroda u oba bh.entiteta koji, u ovom potezu, vide dogovor dvije strane koji će debelo koštati BiH i njen euro-atlanski put. Građani koji ne podržavaju SDA i SNSD, ali i oni koji su podržavali SDA i čak glasali za njih, ogorčeni su ovakvim potezom jer u ovom ponašanju vide kocku sa državom, predaju države u ruke Dodiku i, svakako, dobijanje protivusluga u vidu ličnih usliga, vlasti i sl.

Od političara u Federaciji Bih i Republici Srpskoj, prvi su, još sinoć, reagovali izvršni sekretar SDP-a, Damir Mašić, koji je putem svog Twitter naloga, obavijestio narod da je SDA predala Parlament BiH u ruke Milorada Dodika i, na taj način, zaustavila put naše države u NATO savez.

Nedugo poslije, reagovao je i član Predsjedništva BPS-a, Semir Halilović, koji je svojim pratiteljima na FAcebook grupi, napisao da je SDA predala u ruke Dodiku cijeli nacionalni paket u Parlamentu BiH, da se to zove trgovina državom ali je i dodao da "narod treba pojesti čorbu koju je sam zakuhao" aludirajući na rezultate posljednjih izbora jer, kako Halilović napominje, "25% su ukrali, ali ostalo nisu".

Reakcijama na glasanje SDA u korist Dodika, pridružio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović koji je kazao da je "SDA provjerena filijala Milorada Dodika", podastirući uz ovu tvrdnju i rezultate glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Jutro se na svom Facebook računu oglasio i predsjednik NIP-a, Elmedin Konakvoić, koji je SDA-u poručio da su, umjesto da se bore za bosanski jezik ili prava povratnika, "Dodiku dali apsolutnu kontrolu, radi nekih vama bitnih pozicija".

Potez SDA, kojem je u ruke Dodiku praktično dala kontrolu svih poluga države u naredne četiri godine, bit će, kako je za očekivati, vraćeno već danas kada SNSD bude izabrao kadrove SDA na mjesto predsjedavanja Parlamentom BiH. Da li je to početak kolaicije? Ne. To je samo njen nastavak.

Izvor: 
BNN.BA