Burno u SDP-u: Bijedić i Delić isključeni, OO Banovići napustio SDP

Veliki unutrašnji sukobi u Partiji

Burno u SDP-u: Bijedić i Delić isključeni, OO Banovići napustio SDP

26.07.2019 - 18:06
Politika

- Bijedić (Enver op.a.) i Delić (Edin op.a.) su protivno odlukama organa partije o nekoaliranju s nacionalnim strankama inicirali i učestvovali u pregovorima za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu sa SDA. Ranije su zbog glasanja za Vladu TK, koju predvodi SDA, iz SDP-a isključeni poslanici Žarko Vujović i Husein Tokić, kao i novi ministri u Vladi Tuzlanskog kantona Sulejman Brkić i Mustafa Šakić - navodi se u saopćenju iz SDP-a BiH.

Nakon što su Bijedić i Delić najavili da će, moguće, osnovati sopstveni politički projekat, te nakon što su dvojici zastupnika SDP-a u Skupštini TK sugerisali da podrže novu Vladu TK, što je mimo odluke Predsjedništva SDP-a, ova stranka odlučila je da Bijedića i Delića isključi iz Partije.

Kako saznajemo to je pokrenulo cijeli talas osipanja SDP-a u TK. OO SDP-a Banovići i, moguće, Lukavac odlučili su kompletno napustiti SDP a kako će se stvari po SDP razvijati u ovom kantonu teško je i procijeniti. Sigurno je da je SDP izgubio svoju najjaču izbornu bazu odakle je deceniju i po dobijao najjači izborni rezultat koji nakon unutrašnjih pucanja, sigurno je, dugo neće biti isti. 

Izvor: 
BNN.BA