Čelnici zapadnog Balkana na sastanku sa Mogherini, na dnevnom redu i BiH

Neformalni sastanak

Čelnici zapadnog Balkana na sastanku sa Mogherini, na dnevnom redu i BiH

19.12.2018 - 12:03
Politika

Predstavnici država zapadnog Balkana danas će u Bruxellesu, razgovarati s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije (EU) te Johannesom Hahnom, evropskim komesarom za pregovore o proširenju. 

Razgovarat će se o situaciji u regiji, što je urađeno 2018. godine, kao i o planovima za narednu godinu, saopćeno je to iz Europske službe za vanjske poslove.

Federica Mogherini, EU

Europska komisija početkom godine usvojila je strategiju za zapadni Balkan i na summitu EU - zapadni Balkan u Sofiji, kada su okupljeni predstavnici zapadnobalkanske šestorice i svih članica EU-a prvi put poslije 15 godina.

Ipak, sastanak se održava u svjetlu povišenih tenzija na relaciji Bruxelles - Priština.

Mogherini je ovih dana ponovno pozvala Kosovo da ukine carine na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali kosovski premijer Ramush Haradinaj to je odbio uz najavu da će to učiniti tek kad službeni Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Nakon što mu je iz Bruxellesa stiglo pismo u kojem se navodi kako dijalog s Beogradom treba voditi predsjednik Hashim Thaci, Haradinaj je prozvao Mogherini da je loše posredovala u tim pregovorima te da su oni blokirani.

"Gospođo Mogherini, dok nije kasno, treba dijalog vratiti u normalan okvir. Tu se ne govori ni o statusu ni o razmjeni teritorija, već o normalizaciji odnosa. Ukoliko to zakasni, naša nada je budući visoki predstavnik, nakon izbora", kazao je Haradinaj.

Mogherini je izrazila zabrinutost zbog takve retorike, rekavši da je "alternativa dijalogu veoma opasna".

Pored aktuelnih dešavanja koja su obilježila 2018. godinu na relaciji Bruxells - Priština, kako se navodiu saopćenju, naći će se i postizborna situacija u Bosni i Hercegovini.

Mogherini je nedavno izjavila kako je potrebno potaknuti političke čelnike u Bosni i Hercegovini da preuzmu odgovornost i brzo formiraju vlade koje će provesti Reformsku agendu.

Prema njenom mišljenju, pitanje izbornog sistema u Bosni i Hercegovini "treba riješiti što je prije moguće i naći ravnotežu između potrebe da se pomiri jedinstvena postavka zemlje i standardi EU-a".

Izvor: 
BNN.BA / Agencije