Čemalović o stanju sa migrantima i COVID-19 u USK

Ministrica zdravstva USK

Čemalović o stanju sa migrantima i COVID-19 u USK

22.08.2020 - 17:18
Politika

Prema riječima Nermine Čemalović, ministrice zdravstva Unsko-sanskog kantona epidemiološka situacija u tom dijelu Federacije BiH trenutno je stabilna, odnosno nema eksponencialnog porasta dnevnog broja slučajeva, i to bez obzira što migrantska kriza dodatno usložnjava stanje na terenu.

“Svakodnevno imamo povećan broj novozaraženih na COVID-19, što je i za očekivati, jer znamo da su mjere popuštene, da jednostavno došlo je do toga da su se malo i naši građani opustili. I ovoga puta im doista ponovo apeliram po jedno stoti put da se drže svih naredbi i smjernica, koje daje Krizni štab Ministarstva zdravstva i kantona i Federacije BiH. Mi u 24 sata imamo 11 novozaraženih. Od njih 11 imamo dva novozaražena migranta. Do sada imamo pet zaraženih migranata iz Bire. Jedan nam je pobjegao, a četiri se nalaze na Infektivnom odjelu“, kazala je Čemalović i dodala:

“Aktivnih slučajeva na COVID-19 trenutno imamo 104 na kantonu. Imamo 338 izliječenih, kao i 19 umrlih. Na Infektivnom odjelu leži 19 pacijenata, imamo dva sa teškom kliničkom slikom. Znači nalaze se na respiratoru, tako da u svakom slučaju, na svu sreću da kažem, nemamo veliki broj sa teškom kliničkom slikom. U posljednja dva mjeseca je evidentno da mlađi ljudi obolijevaju. To su obično osobe od 25 do 45 godina i radno aktivne i mladi koji se kreću po kafićima, noćnim klubovima... Ponovo bih upozorila na nošenje zaštitne opreme. U svakom slučaju metar i po kada prilazite bilo kome stavite masku, kada ulazite u zatvoren prostor stavite masku. Samo građani mogu zaustaviti rast broj oboljelih“.

Ističe da je zdravstvo dalo sve od sebe i da daje sve od sebe, te da su zdravstveni radnici i umorni i iscrpljeni te da se mora voditi računa o tome da su previše opterećeni. Navodi da je po prvi put prije petnaestak dana zabilježeni prvi zaraženi koronavirusom u kampu Bira, koji se, naglašava, nalazi u centru Bihaća.

“Međutim, njihova sama osobnost je takva da oni bježe. Oni ne shvataju ozbiljnost. Njihov cilj je doći na zapad, preći granicu, otići u Evropsku uniju. Ne biraju put. Mi donekle možemo kontrolisati migrante i njihove zdravstveno stanje onih koji se nalaze u kampovima. Da napomenem pet kampova se nalazi na Unsko-sanskom kantonu. Od tih pet, dva su kampa, to je Sedra u Cazinu i Borići u Bihaću, gdje su smještene doista izbjeglice iz Sirije. To su porodice sa djecom i maloljetnici bez pratnje i tu nikakvih problema nema. Prema njima postoji potpuno empatija što se tiče građana. Međutim, ova tri kampa kada pričamo o Biri u Bihaću, Miralu u Kladuši i Lipi, koji je također na području grada Bihaća, tamo se nalazi 95 posto migranata, koji su ekonomski migranti, koji dolaze iz Afganistana, Pakistana, iz Alžira, nema odakle ih nema. Definitivno to su ekonomski migranti“, pojašnjava Čemalović.

Izvor: 
BNN.BA/N1