Čerkez: Neće biti novog "lockdowna", kantoni su neefikasni

Ministarstvo zdravstva FBiH

Čerkez: Neće biti novog "lockdowna", kantoni su neefikasni

06.08.2020 - 16:54
Politika

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva na današnjoj sjednici je produžio sve ranije donesene mjere za još 14 dana. Kako je istakao pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, kantoni i opštine imaju mogućnost da neovisno od FBiH donose odluke i da moraju početi donositi mjera nadzora nad provođenjem trenutnih mjera.

"Represivne mjere u smislu "lockdowna" ne mislim da ćemo uvoditi. To je bilo da se opremi i stigne dati odgovor na pandemiju. Mi smo blagovremenim donošenjem mjera spriječili prvi udar. Danas kada govorimo o tim mjerama, već su restriktivna; maske, distanca, higijena. Ne zaboravimo da imamo i mjere u vezi ugostiteljskih objekata. 50 ljudi može biti u obojektu, 100 izvan. Takva je mjera", kazao je dok je odgovarao na novinarska pitanja.

Dodao je da je individualna odgovornost na svima.

"Osim krivične odgovornosti, postoji i mogućnost izricanja zakonske kazne. Ja sam rekao da svi biramo gdje ćemo otići, u klub ili neko mjesto koje radi nakon 23h. Kantoni moraju preduzeti sve mjere kako bi vršili nadzor nad primjernom trenutnih mjera koje su apsolutno dovoljne. Naredna mjera može biti da se zabrane svi skupovi. Lockdowna nema više, nijedna svjetska ekonomija to ne može podnijeti, pa ni ekonomija BiH".

Čerkez je kazao da BiH nema hiljade stručnjaka da se u prvi mah iznese da nepoznatom pandemijom.

"Mi nismo zemlja koja ima hiljade epidemologa, infektologa ili drugih stručnjaka. Ti kapaciteti prevazilaze kapacitete svake zemlje i zato jeste izazov. Naša saradnja je dobra, uvijek se može popraviti u nekim segmentima, posebno u razmjeni podataka blagovremenoj", kaže Čerkez.

"Ono što nas muči sa kantonima i drugim institucijama je neefikasnost, daleko od toga da oni ne rade. Nema još adekvatne primjene člana zakona niti nadzora nad primjenom mjera. S tim nismo zadovoljni. Ne razumijem zašto čekaju uvijek FBiH. Federacija je ogromnu pomoć dopremila kantonima. Očekujemo do kraja mjeseca još do 100.000 testova".

Izvor: 
BNN.BA/N1