Četnitizacija entiteta: Spomenik Draži u Bijeljini, Brčkom, Bileći, Višegradu, Ozrenu...

Veličanje ratnih zločinaca dio je politike SNSD-a i SNS-a, u Srbiji i entitetu "RS"

Četnitizacija entiteta: Spomenik Draži u Bijeljini, Brčkom, Bileći, Višegradu, Ozrenu...

02.06.2019 - 20:13
Politika

NAjnoviji spomenik četničkom ratnom zločincu, kojeg je samo Srbija rehabilitovala i oslobodila stigme zločinstva, Draži Mihailoviću, postavljen je u Bileći. Nije prvi. Spomenici ovom zločincu se nalaze širom bh. entiteta zv. Republika Srpska: u Brčko distriktu BiH na pravoslavnom groblju, u Bijeljini u vidu spomen-česme je, kao spomen-kompleks je u Urduljama kod Višegrada, te spomen-ploča na planini Ozren. Pored spomenika, vlasti u manjem bh.entitetu dale su i veliki broj ulica ovom ratnom zločincu od Istočnoj Sarajeva, preko velikog broja drugih gradova ovog entiteta. Poruka je jasna: zločini nad Bošnjacima, prvestveno, ali i Hrvatima također, se isplate.

Draža Mihailović osuđen je za najteže vrste ratnih zločina. Kažnjen je streljanjem 16.jula 1946.godine u okolini Beograda. Grob mu se ne zna ni danas jer su, očito ispravno, vođe KPJ procijenili da će četnički sljedbenici, prije ili kasnije, od Mihailovića htjeti napraviti sveca. 

Kako im za proglašavanje ratnih zločina za "svetost" i zločinca za "sveca", nije trebao njegov grbo, za kojim godinama tragaju prekopavajući dio po dio Beograda, tako su sljedbenici četničke zločinačke ideologije krenuli drugim putem: sudskim oslobađanjem Mihailovića za zločine - prvi korak, odnosno njegovo institucionaliziranje u svijesti ljudi sa druge strane - nazivanje trgova, ulica, česni po njegovom, zločinačkom imenu.

Mihailović nije bio obični zločinac. Nije on kažnjen za neku tamo komandnu odgovornost već je streljan jer je, njegovom direktivom, ubijeno na stotine hiljada Bošnjaka, Hrvata ali i partizanski orijentisanih Srba. Mihailovićevi zločinci bavili su se najgnusnijim vrstama zločina, klanjem, ubijanjem, ritaulnim mučenjima pa se, danas, s pravom postavlja pitanje kakvi ideološko-moralni monstrumi danas mogu veličati Mihailovićeve zločine?

U Srbiji za vraćanje Mihailovića u "redovan životni tok", zadužen je bio Vojislav Šešelj, Vuk Drašković i Aleksandar Vučić. Na kraju je Skupština Srbije stajala iza ove sramne odluke. U bh.entitetu Republika Srpska iza ovog anticivilizacijskog nedjela, stoje Milorad Dodik, njegova SNSD, ali to podržavaju i četnički sljedbenici iz SDS-a koji u veličanju Mihailovića, zapravo, vide pravdanje zločina koje je vlast RS-a počinila tokom 92-95 perioda.

Međunarodna zajednica neće reagovati jer veći spomenik zločinu, pored  Mihailovićevih bisti, jeste samo institucionaliziranje Republike Srpske za šta ogromnu krivicu snosni tzv. Međunarodna zajednica sa jedne, odnosno sarajevska politika sa druge strane koja jeste, a nije smjela, priznala Republiku Srpsku i tako zloočinu dala historijski legitimitet. 

Izvor: 
BNN.BA