Cijeli policijsko-istražni sistem u BiH nije u stanju da pronađe ubice sarajevskih policajaca

Istraga "u toku", ubice na slobodi...

Cijeli policijsko-istražni sistem u BiH nije u stanju da pronađe ubice sarajevskih policajaca

07.11.2018 - 10:11
Politika

Kao i svi dosadašnji slučajevi, bilo da se radi o političkim ili drugim ubistvima, počinjenim u Sarajevu i ostatku Bosne i Hercegovine (BiH), tako i ubistva policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića ulazu u fazu "istraga je u toku", dakle ubice na slobodi a sistem se, po ko zna koji put, pokazuje potpuno neupotrebljivim i nemoćnim.

Adis Šehović, Davor Vujinović

Sve policijske i istražne agencije, svi kantonalni i entitetski MUP-ovi, još uvijek ne mogu doći ni do informacije ko bi mogao biti ubica dvojice sarajevskih policajaca, Šehovića i Vujinovića, ubijenih na dužnosti u sarajevskom naselju Alipašino polje.

Iz liste uhapšenih, pa puštenih, nekima je i određen pritovr, očito je da istražne agencije hapse nasumično lica koja su se bavila, i dalje se bave, sistematskom krađom automobila. Prevrće se Sarajevo, Rogatica, tzv. istočno Sarajevo, hapse se lica umiješana u dosadašnje krađe auta, nalaze se skupocjena autoa ukradena ranije, ali ubicama sarajevskih policajaca ni traga.

Postavlja se pitanje, dali je moguće da je Bosna i Hercegovine uložila milijarde KM, što svojih što donatorskih sredstava, kako bi imala dobar obavještajni, policijski i stražni sistem i da, na kraju, taj sistem zakaže ama baš uvijek kada jedino i treba.

Nemojmo se zavaravati, taj sistem nikome ne treba kada pokazuje "svoju snagu" i pravi političke istrage i optužnice najniže vrste, uklanja materijalne dokaze i podmeće one lažne, instruira svjedoke ili pušta osumnjičenike da se odšetaju, ne provode istrage o uništavanju materijalnih dokaza itd.

Taj sistem je, do sada, pokazao da ne zna da radi, da radi u 90% slučajeva samo po diktatu politike i da, zapravo, kada je u pitanju profesija - uvijek zakaže. Tako se ponavlja stara priča u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini da istražne i policijske agencije, u 90% slučajeva, postoje samo da bi štitile vlast, a ne građane.

Izvor: 
BNN.BA