Cijena gasa u Evropi pada, samo se u BiH povećava

Poskupljenje od 30% odobrila federalna vlada

Cijena gasa u Evropi pada, samo se u BiH povećava

21.05.2019 - 14:25
BiH

Najavljeni sastanak predstavnika Vlade Kantona Sarajevo s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije i preduzećem BH-Gas koji je trebao biti održan sutra, odgođen je do daljnjeg, a građani kojih se to najviše tiče su stavljeni "na čekanje".

Jedina tema sastanka trebala je biti povećanje cijena gasa.

Ranije je kolegij Skupštine Kantona razmatrao temu najavljenog poskupljenja gasa od 29,23 posto koju je odobrila federalna Vlada, a koji je finansijski udar na građane. Reakcija kantonalne vlade ovisi o sastanku koji je trebao biti održan danas. 

Udruženje poslodavaca Federacije BiH tvrdi je da je nezadovoljno radom preduzeća BH-Gas, ističući da se cijena gasa u Evropi smanjuje, u FBiH istovremeno povećava.

"Od generalnog direktora i uprave BH-Gasa javnost očekuje da ponude konkretne odgovore zbog čega je nabavna cijena gasa u Republici Srpskoj niža nego u FBiH, zašto FBiH ima najvišu nabavnu cijenu gasa u cijelom regionu, te kako je moguće da je gas za proizvodne kompanije u FBiH daleko skuplji nego u zemljama EU", pitaju poslodavci.

U saopćenju se navodi da je tako u odnosu na Njemačku cijena gasa viša za 40 odsto.

Udruženje poslodavaca ističe da bi preduzeće BH-Gas trebalo da pojasni građanima da postojeću višu cijenu gasa za privredu, a daleko nižu za domaćinstva u FBiH, na kraju opet plaćaju građani, jer povećanje cijene gasa dovodi do poskupljenja proizvoda i usluga za stanovništvo.

Od BH-Gasa poslodavci traže odgovor na pitanje koliko je posrednika u isporuci gasa u FBiH, te da li se može smanjiti njihov broj, a samim tim i cijena gasa.

Izvor: 
BNN.BA