CIK BiH: Popuna Doma naroda Parlamenta FBiH oslanjat će se na popis iz 2013.

Prihvaćen model 1-1-1

CIK BiH: Popuna Doma naroda Parlamenta FBiH oslanjat će se na popis iz 2013.

18.12.2018 - 12:24
Politika

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, pri čemu će se popunjavanje oslanjati na popis stanovništva iz 2013. godine. 

Parlament FBiH, CIK BiH

Kako se navodi, prihvaćen je "model 1-1-1" što znači da će u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Iz Unsko-sanskog kantona bira se šest delegata (dva Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i jedan Ostali). Iz Posavskog po jedan delegat iz sva tri konstitutivna naroda. Iz Tuzlanskog kantona osam delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, dva Srbina i dva Ostala).

Iz Zeničko-dobojskog kantona biralo bi se šest delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, jedan Srbin i jedan Ostali). Iz Bosansko-podrinjskog kantona birao bi se po jedan delegat iz sva tri konstitutivna naroda. Iz Srednjebosanskog kantona šest delegata (po jedan Bošnjak, Srbin i Ostali, te tri Hrvata). Iz Hercegovačko-neretvanskog kantona birao bi se jedan Bošnjak, tri Hrvata i dva Srbina. Zapadnohercegovački kanton daje po jednog Srbina i Bošnjaka te tri Hrvata.

Iz Kantona Sarajevo bira se devet delegata (tri Bošnjaka, jedan Hrvat, tri Srbina, dva Ostala). Iz Kantona 10 bira se šest delegata (tri Srbina, dva Hrvata i jedan Bošnjak).

Predloženi model nije prihvatljiv Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP BiH), Stranci demokratske akcije (SDA), Demokratskoj fronti (DF) i Našoj stranci (NS), koje su poručile da će se obratiti Ustavnom sudu BiH. 

Izvor: 
BNN.ba