CIK izbacio Tokića sa izbora jer mu građani nisu dali dovoljan broj potpisa podrške

Velika priča, malo potpisa...

CIK izbacio Tokića sa izbora jer mu građani nisu dali dovoljan broj potpisa podrške

13.06.2018 - 15:53
Politika

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) saopćila je kojim nezavisnim kandidatima i političkim "strankama" nisu ovjerili učešće na izborima 2018.godine.

Sejfudinu Tokiću, kao kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine odbijena je prijava za izbore 2018.godine jer Tokić niti je skupio dovoljan broj potpisa podrške, niti je uplatio dovoljan iznos obavezne takse.

Isto je prošla i njegova "stranka" nazvana "Bošnjački pokret" kojoj nije ovjereno učešće na izborima jer Tokićeva stranka niti je skupila dovoljan broj potpisa podrške, niti je uplatila dovoljnu novčanu taksu za učešće na izborima.

Zanimljvo Tokić je, ako nepostojeći subjekt na predstojećim izborima, potpisao "koalicioni sporazum" sa ASDA što svjedoči "oabiljnosti "ovog pothvata.

Pored Tokića, CIK nije ovjerio učešće na izborima stranci nazvanoj "Pokret most 21" za Kanton Sarajevo jer, također, nisu ispunili uslove propisane zakonom. Predsjednik ove stranke je izvjesni Amir Reko koji se javnosti Bosne i Hercegovine predstavio kao "oficir Armije RBiH koji nije želio da izvrši zločin nad srpskim stanovništvom iako mu je bilo naređeno", odnosno nije htio da se sveti za zločin koji je počinjen nad njegovom porodicom u istočnoj Bosni.

Treba dodati da nijednom oficiru Armije RBiH nikada i niko nije naredio da počini neki zločin, te je ova Rekina tvrdnja, ako je tačna, komična i politička vrlo opasna. Također u stenogramima Franje Tuđmana, Gojko Šušak pominje oficira Amira Reku kao informanta o vrhu Armije RBiH.

Pored ove dvije stranke, učešće na izborima nije dozvoljeno "Kongresnoj narodnoj stranci, za zaštitu prava, morala..." itd, čiji je predsjednik stanovniti "komandant Munja" iz okoline Tuzle.

Očito je da samo najneozbiljniji "političari" nisu uspijeli ovjeriti svoje učešće na izborima 2018. jer građani im nisu dali potpise ni da se kandiduju. Zanimljivo da sva trojica kojima građani nisu dali potpise, imaju veliki udio gostovanja na javnim i privatnim televizijama što dovoljno govori o profesionalnosti medija koji u goste pozivaju nerelevantne sagovornike predstavljajući ih kao "glas naroda".

Izvor: 
BNN.BA