CIK potvrdio izborne rezultate bez dodjele dva mandata

Opći izbori 2018.

CIK potvrdio izborne rezultate bez dodjele dva mandata

06.11.2018 - 15:51
Politika

Centralna izborna komisija BiH danas je objavila i konačne rezultate Opštih izbora u BiH. Ipak, dva mandata nisu još uvijek dodjeljena, i to jedan u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nakon potvrđenih rezultata počinju teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona.

glasački listići, izbori 2018

CIK je ranije donio odluku o izmjeni utvrđenih rezultata Opštih izbora, prema kojoj je, umjesto Nine Bukejlović iz SDS-a, poslanički mandat u Narodnoj skupštini Republike Srpske pripao Denisu Šuliću iz SNSD-a.

Prethodno, Sud BiH prihvatio je žalbu političkih stranaka o nacionalnom izjašnjavanju Nine Bukejlović, koja se na lokalnim izborima 2016. izjasnila kao Srpkinja, a uoči opštih izbora ove godine kao Bošnjakinja. Obzirom da odluka nije pravosnažna, mandat ne može biti dodjeljen.

Drugi slučaj je dodjela mandata Miomirki Melank iz Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Centralna izborna komisija dodijelila je nedavno Melank kompenzacijski mandat iako ona nije bila na kompenzacijskoj listi, odnosno bila je na redovnoj listi stranke.

Na tu odluku CIK-a žalili su se Apelacionom odjelu Suda Bosne i Hercegovine Savez za bolju budućnost (SBB) BiH, a po istom osnovu žalila se Socijaldemokratska partija (SDP) BiH.

Žalba SBB-a o dodjeli mandata Melank je „odbijena kao neosnovana“, no žalba SDP-a u konačnici je prihvaćena.

CIK je u međuvremenu Miomirki Melank ipak dodijelio mandat jer je, kako je potvrdila Maksida Pirić iz CIK-a, Naša stranka dostavila "dopunjenu kompenzacijsku listu", na koju je ipak dodata Melank te je, shodno tome, njoj ipak dodijeljen mandat.

Odluka o načinu raspodjele mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH, još uvijek nije donesena, što će biti utvrđeno naknadno, navedeno je na današnoj sjednici CIK-a.

Podsjećamo, opozicione stranke danas su upozorile da bi odluka po kojoj bi se izračun za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FiH vršio prema popisu iz 2013. bila neustavna, jer se prema Ustavu FBiH praspodjela mandata vrši prema izračunu iz 1991. godine. 

Na opštim izborima birana su 42 poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, 98 poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, poslanici u 10 kantonalnih skupština te tročlano Predsjedništvo BiH. 

Izvor: 
BNN.ba / N1