Član "Pink Pantera": Ubiće me u Srbiji ako kažem gdje su dragulji

Odbija da kaže gdje je sakriven plijen

Član "Pink Pantera": Ubiće me u Srbiji ako kažem gdje su dragulji

22.06.2015 - 10:08
Crna hronika

Srpski pripadnik „Pink Pantera“ priznao je dvije oružane pljačke u kojima je iz švajcarskih zlatara otet nakit vrijedan više miliona eura, ali strahujući od odmazde odbija da kaže gdje je sakriven plijen.

Neimenovani Srbin (36), inače ekonomista, priznao je u utorak pred sudom u Cirihu odgovornost za dve oružane pljačke zlatara i draguljarnica. 

LICA KRILI MASKAMA...

U prvoj pljački, izvedenoj u maju 2010. godine, četvorica naoružanih bandita oteli su iz zlatare „Gibelin“ u Cirihu 55 luksuznih satova i 46 dragulja ukupne vrijednosti oko 5,5 miliona franaka. U drugoj pljački, izvedenoj u istom sastavu, meta je bila zlatara u gradu Šafhauzen, a ukradeno je 150 satova i 66 dragulja, ukupne vreijdnosti oko 1,7 miliona franaka. U oba slučaja, lopovi su izloge polupali metalnim štanglama, prodavcima su prijetili pištoljima, a lica su krili iza gumenih maski. S mjesta zločina su pobegli u automobilu „porše kajen turbo“. Obje akcije su trajale po svega dva minuta.

... ALI UZALUD

Srpski „panter“ uhapšen je na osnovu internacionalne potjernice još u oktobru 2011. godine u Turskoj. Tamo je obilazio luksuzne hotele na rivijeri sa svojom suprugom. Prema pisanju švajcarske štampe, njegova identifikacija bila je pravo malo umjetničko djelo. Inspektori su napravili 3D skener njegovog lica skrivenog ispod maske, a koje je snimljeno na sigurnosnim kamerama zlatara. Na osnovu tog modela izlili su bronzanu masku s njegovim likom i izdali potjernicu. Poslije hapšenja, za Srbina je uslijedio dvogodišnji pakao turskih zatvora, gdje je dane provodio u ekstradicionom pritvoru sa još 40 zatvorenika stisnutih u jednoj prostoriji. Posle te torture, predat je švajcarskim vlastima, a već na prvom ročištu priznao je zločin.

ĆUTI O LOKACIJI PLIJENA

Uprkos detaljnom priznanju koje je Srbin uputio preko advokata Nihata Tektasa, odbio je da kaže mjesto na kojem se plijen nalazi. 

- Ne mogu o tome ništa da pričam. Jednom ću izaći iz zatvora i nastaviti normalan život, a ako bih rekao gdje se plijen nalazi, u Srbiji prema meni ne bi imali milosti - advokat je prenio sudu riječi svog klijenta.

Sudsko vijeće na kraju je osudilo „pantera“ na šest i po godina zatvora. Kao olakšavajuće okolnosti navedene su njegovo priznanje i nehumani uslovi u kojima je bio pritvoren u Turskoj.

Izvor: 
blic.rs
Tagovi: