Čović: "Biće ovo što je rekao gospodin Dodik..."

Press u Istočnom Sarajevu

Čović: "Biće ovo što je rekao gospodin Dodik..."

13.02.2020 - 19:04
Politika

"Za mene je osnova naš ustav, Dejton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako ko hoće", poručio je nakon današnjeg sastanka sa Miloradom Dodikom, Dragan Čović.

Istakao je da smatra da u budućnosti slijedi više sastanaka kao današnji.

"Mislim da će ovakvih sastanaka biti češće u vremenu ispred nas. Htio sam da se upoznam sa odlukama koje su donijeli predstavnici srpskog naroda u BiH. Čini mi se da smo u jednoj teškoj problematici funkcioniranja svih institucija u BiH. To nas je u zadnjih godinu i po dana udaljilo od svih integracijskih ambicija. Ja sam upoznao Dodika o onome što radimo kako bismo riješili pitanje izbornog zakonodavstva, kako organizirati izbore u Mostaru", kazao je i dodao:

"Uglavnom oko tih stvari imamo suglas i imali smo ga dosad. Idući tjedan ću sa Radončićem i Izetbegovićem sjesti kao partner, da vidimo da li ta partnerstva daju rezultat ili ne i kako se dalje oko svega ponašati".

Čović je istakao da je je za njega osnova svakog odlučivanja u "ustavu, Dejtonu i legitimnosti".

"Kriza je nagrzila neke druge pore, biće najvjerovatnije ovo što je gospodin Dodik rekao, ja sam rekao i ranije šta mislim o procesima u kojima učestvuju međunarodni predstavnici. Za mene je osnova naš ustav, Dejton, legitimnost, konsenzus oko svih pitanja kada izlazimo vani. Zna se kako koje pitanje funkcionira i kako se dogovara, a ne pojedinačno da izlazi kako ko hoće".

Odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je da je HDZ BiH zajedno sa SNSD-om prije nekoliko godina govorio kako treba riješiti pitanje Izbornog zakona.

"HDZ ja mislim zajedno sa SNSD-om je prije 4-5 godina rekao da ćemo uspostaviti tim stručnjaka koji će načiniti zakon koji definiše rad Ustavnog suda. Mislim da je to jedno od pitanja koje je davno trebalo riješiti".

"Kako možete biti zadovoljni ako nemate svoje predstavnike? Kako možete biti zadovoljni ako su dva bošnjačka člana Predsjedništva izabrana bošnjačkim glasovima? Na nama je da sukladno Ustavu, našem kapacitetu sa partnerima tražimo rješenje kako to otkloniti. Za mene je ključna legitimnost i konsenzus, to je početak i kraj ustavne stabilnosti BiH", poručio je Dragan Čović.

Izvor: 
BNN.BA/N1