Čović i dalje želi Radončića u vlasti, SDA je protiv

Sastanak Dragan Čović - Milorad Dodik

Čović i dalje želi Radončića u vlasti, SDA je protiv

21.08.2015 - 19:29
Politika

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik sastali su se danas u Mostaru na radnom ručku na kojem su razmijenili informacije o političkoj situaciji u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Nakon sastanka ni Dodik ni Čović nisu novinarima dali previše konkretnih informacija o temama o kojima su razgovarali, kazavši tek da su razgovarali o budućnosti Bosne i Hercegovine i onome što bi se trebalo raditi u sljedećih godinu dana. Predsjednik SNSD-a je dodao kako SNSD ne razmišlja o rekonstrukciji vlasti na razini BiH, dok je vlast u RS-u, po njegovim riječima, stabilizirana. 

S druge strane Dragan Čović je izjavio kako ne vjeruje u parlamentarnu većinu na nivou Federacije BiH, koja se tek formira, te smatra da bi SBB trebao ući u vlast. Vjerovatno je to i tema sutrašnjeg sastanka sa Fahrudinom Radončićem koji će biti održan u Mostaru. Iako je Čović novinarima  kazao da današnji sastanak sa Dodikom ne bi trebalo povezivati sa sutrašnjim sastankom Čović - Radončić, očito je da se radi o političkoj operaciji uvođenja Radončića na nivo Vijeća ministara nakon čega bi se ova koalicija pokušala realizovati na nivou Federacije BiH. Također, postoji mogućnost da Čović i Radončić žele dodiku ustupiti mjesto potpredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda ukoliko bi Milan Dunović odstupio sa dužnosti. 

Izvor: 
Fena/BNN.BA