Čović i Radončić krenuli u operaciju izgurivanja BPS-a iz mogućeg učešća u vlasti

Operacija ulaska i ovladavanjem Federacije BiH i BiH

Čović i Radončić krenuli u operaciju izgurivanja BPS-a iz mogućeg učešća u vlasti

22.08.2015 - 08:53
Politika

Fahrudin Radončić, Dragan Čović i Milorad Dodik - očito je imaju dogovor i želju da preuzmu vlast na nivou BiH, dok Čović i Radončić nastoje ovu nakanu realizovati na nivou Federacije BiH* Čovićeve izjave protiv BPS-a i nemogućnosti održivosti eventualne nove Vlade Federacije BiH su, zapravo, korak ka uvođenju Radončića u vlast* BPS principijelno traži procesuiranje ubica i terorista dok se Radončić s njima sastaje i razgovara*

Saga oko rekonstrukcije Vlade Federacije BiH ali i Vijeća ministara BiH otkrila je, zapravo, sva lica bh.politike. U proteklih više od mjesec dana jasno se vidjelo ko zastupa principijelnu politiku a kome je stalo da uđe u vlast ne važno pod kojim uslovima jer je, očito je, ovladavanje resursima starije od principa koji su izgleda isčezli iz bh.političkog života. 

SDA je vrlo brzo postigla dogovor sa Strankom za BiH, uslova gotovo da nije ni bilo, pa je sve završeno u rekordno kratkom roku, bez prevelike priče i zatezanja. Situacija pregovora SDA sa ASDA je bila vrlo slična s tom razlikom što ASDA-ovci nemaju loš rejting kao što to ima Stranka za BiH, odnosno nisu uprljani učešćima u raznim vladama ali s obzirom da između SDA i ASDA nema velikih neriješenih pitanja dogovor je postignut vrlo brzo.

Cijelo vrijeme se, zapravo, čeka dogovor između SDA i BPS-a, a iako je bilo najava da je dogovor moguć razgovori i dalje traju. Naime, BPS je jedini u svojim zahtijevima prema SDA-u postavio vrlo visoke, moralno i principijelno važne i ozbiljne zahtijeve oko kojih se već mjesec i po dana lome koplja kako u bh.politici tako i u medijima. BPS traži rješavanje predmeta političkih ubistava, prvenstveno onog koji je počinjen prema porodici predsjednika BPS-a, generala Sefera Halilovića, potom su zatražili izmjene Izbornog zakona BiH, Zakona o VSTV-u, smanjenje dadžbina za zapošljavanje, korigovanje kaznene i inspekcijske politike prema bh.firmama, ukidanje državnih službenika za mnoge sadašnje funkcionere, pomoćnike i sekretare u Federaciji BiH...

Shvativši da su zahtijevi BPS-a itekako ozbiljni, te da će ih biti teško ispuniti, Fahrudin Radončić i Dragan Čović krenuli su u akciju uvlačenja Radončića u vlast i to čine kombinovanim medijsko - političkim pritiskom u kojem Čović kritikuje mogućnost opstanka buduće Vlade FBiH, traži "strateškog partnera" i obavlja stalne sastanke čime pokušava da uvlačenjem Radončića u Vladu FBiH potpuno ovlada Federacijom BiH i sa Radončićem podijeli plijen. S druge strane Radončić radi to isto uz medijsko asistiranje svađanja SDA sa Strankom za BiH a u zadnje vrijeme i sa BPS-om što otvara prostor njemu (Radončiću) da uđe u vlast. Tako se događa da, umjesto da Radončić i SBB, ali i Radončićev "Avaz" daju punu podršku rješavanju političkih ubistava i izvrše ključni pritisak u ovom trenutku, Radončić zapravo sada likuje čekajući trenutak da on uđe u vlast i da se sve nastavi kao što je bilo i do sada - bez promjena i sa ubicama u institucijama Federacije BiH. Inače Radončić se u jeku kampanje za rješavanje političkih ubistava sastajao i telefonirao sa Bakirom Alispahićem i Enverom Mujezinovićem što dovoljno govori o Radončićevom "zalaganju" za rješavanje ovih terorističkih zločina.

Svojevrsna politička prijetnja bio je i jučerašnji sastanak Čovića sa Miloradom Dodikom (tema sastanka ovog dvojca -  "napredak BiH" izgledao je komično) a danas sa Radončićem čime se jasno stavlja do znanja koja koalicija u BiH uvijek funkcioniše i spremna je da preuzme vlast što je, također, izgledno i moguće. Očito je da su se Dodik, Radončić ali i Čović alarmirali nakon što im je smijenjen Goran Zubac sa mjesta direktora SIPA-e, te nakon što su postali svjesni da su izgubili kontrolu na Federalnom upravom policije i Tužilaštvom BiH - a sva trojica su bivše i izvjesne buduće sudske mušterije i svoj trojici se ne sviđa bh.pravosuđe koje je do sada prema njima imalo svaku vrstu razumijevanja i blagosti. 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: 
BNN.BA