Čović: SDA kontroliše obavještajni sektor, to se mora staviti pod nadzor Parlamenta

Predsjednik HNS-a

Čović: SDA kontroliše obavještajni sektor, to se mora staviti pod nadzor Parlamenta

28.06.2019 - 19:08
Politika

"Jedan narod, jedna stranka, jedna politika ili čak nekoliko pojedinaca iz jedne stranke kontrolira obavještajni sektor. Tu mislim na SDA. Obavještajni sektor nije ni pod čijim nadzorom i on se mora staviti pod kontrolu Parlamenta BiH", rekao je predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Ova izjava Čovića došla je nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodikiznio podatke o tomu kako Obavještajno sigurnosna agencija (OSA) BiH prisluškuje najmanje deset medijskih redakcija u BiH te pokušava utjecati na rad novinara.

"Pa ne možemo nagađati jeste li vi novinari sada prisluškivani. Te informacije je iznio trenutno prvi čovjek države i mi sad o tomu kao šutimo. Bilo je bezbroj takvih aktivnosti u zadnje vrijeme. Tu se stalno  događa, puštaju se nekakve informacije za potrebe aktualnog trenutka. Mi se moramo pozabaviti postojanjem paraobavještajnog sustava koji je izražen u BiH", izjavio je Čović.

Predsjednik HNS-a osvrnuo se i na proces uspostave vlasti na državnoj razini kazavši kako se Vijeće ministara BiHtreba žurno formirati.

Što se političke slike tiče, Predsjedništvo HNS-a je dalo pregled današnjeg stanja koje se, kako je rekao Čović, najbolje ogleda u tomu da danas niti jedna razina vlasti ne funkcionira ni u zakonodavnom ni u izvršnom smislu.

"Posebno smo razgovarali o migrantskoj krizi i nesposobnostima države da to zaustavimo. Isto tako, dotaknuli smo se i problema u sigurnosnom sektoru, policijskoj administraciji, potvrdili smo svoje ranije stavove o stvaranju rezervnih sastava policije. K tomu, vidjeli smo daimamo problema i s terorizmom jer ljudi iz BiH su dijelom kojekakvih procesa u svijetu. Zajedno ćemo djelovati i dalje kao i do sada. Jedino tako možemo biti stabilan politički partner", zaključio je Čović.

Izvor: 
BNN.BA/Fena