Čović:DF u vlasti može dobiti bošnjačka mjesta, hrvatska neće

Kada će se formirati vlast, ne znaju ni oni koji sjede unutra

Čović:DF u vlasti može dobiti bošnjačka mjesta, hrvatska neće

11.04.2019 - 19:28
Politika

- On (Komšić. op.aut) im služi kao instrument jer, ako su ga već izabrali i potrošili za njega novac, onda mora nešto i odraditi za njih. On će ući u vlast s njima kada oni kažu, izaći iz vlasti kada oni kažu, napisati kada oni kažu i to je taj instrument - kazao je u emisiji "Telering", predsjednik HDZ-a, Dragan Čović. 

Čović je istakao kako samo u glavi Bakira Izetbegovića, ili nekog od njegovih saradnika, može biti ideja da neko iz Demokratske fronte, odnosno političke stranke Željka Komšića, dobije ministarsko mjesto koje pripada pripadniku hrvatskog naroda.

- To je neprovedivo i nemoguće. Ako znamo da je nemoguće uzeti Srbima srpska mjesta, a Hrvatima hrvatska mjesta, pa sjednite i dogovorite se s kim ćete podijeliti bošnjačka mjesta. Ako žele s nekim dijeliti, neka dijele, ako ne žele, neka budu sami. Nama je to sasvim svejedno - kazao je Čović.

Što se tiče koalicije HDZ-a sa SDA i DF-om na nivou entiteta Federacija BiH, Čović je rekao da HDZ ne namjerava odustati od svojih zahtjeva vezanih za izmjene izbornog zakonodavstva te da partneri stranke na čijem čelu se nalazi mogu biti svi koji pristanu na to.

- Može i bez SDA. Apsolutno može i drugi blok stranaka koji je spreman nešto slično uraditi, ali u ovom trenutku ne može ništa bez HDZ-a - rekao je Čović.

Čović je upitan i o tome gdje su u kompletnoj priči o formiranju vlasti Fahrudin Radončić i njegova politička stranka, odnosno SBB. Predsjednik HDZ-a odgovorio je da s Radončićem ima izuzetno korektnu saradnju posljednjih 20 godina koja nikada nije imala uspone i padove.

- Vjerovatno je to problem u Sarajevu. Radončić ne želi primarno u vlast i on mi je rekao da je tu, odnosno da želi pomoći i iskorak, ali ne po cijenu da se uđe u nekakav bošnjački blok pa da ga neko uvjetuje što tobože želi biti ministar. Radončić je i sada delegat u Domu naroda PSBiH i, njega što se tiče, ne treba mu ništa - kazao je Čović.

Kako kaže, kada bi se politici pristupilo ozbiljno kako se i razgovaralo u jednom trenutku, Radončić bi bio spreman ući i u Vijeće ministara BiH i u Vladu Federacije BiH.

Izvor: 
BNN.BA