Čovićev punac, inače rudarski penzioner, pazario kuću od 790.000KM

Zanimljivost iz imovinskog kartona Dragana Čovića

Čovićev punac, inače rudarski penzioner, pazario kuću od 790.000KM

22.08.2015 - 10:21
Politika

Blago Prskalo, punac Dragana Čovića je kolegama iz Centra za istraživačko novinarstvo na pitanje odakle mu kao rudarskom penzioneru milionska imovina, šeretski odgovorio: "Ko hoće radit, može imat", čime se gotovo narugao svim građanima BiH ali i pravosudnim institucijama u lice

Blago Prskalo iz Mostara ne dijeli egzistencijalne probleme drugih penzionera. Iako zadnjih trideset godina prima rudarsku mirovinu, Prskalo ima stan sa garažom, vilu u Hrvatskoj koju je platio skoro 790.000 KM te porodičnu kuću u Mostaru.

Prskalo je otac Bernadice Čović, advokatice iz Mostara koja je duže od tri decenije u braku sa Draganom Čovićem, predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH). Prema istraživanju Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN), bračni par Čović je većinu svojih nekretnina dobio na poklon ili kupio do 2003. godine. Nakon što su otvorene istrage i sudski sporovi protiv Čovića zbog sumnje da je koristio javne funkcije za ličnu korist, situacija se promijenila. U narednim godinama nekretnine je, uglavnom, kupovala Bernadica Čović u ime svoje rodbine, a poslije je neke od tih nekretnina i dobila na poklon.

Dragan Čović je prvu nekretninu dobio na poklon od pokojnog oca Frane 1997. godine. Tada je bio generalni direktor preduzeća za namjensku industriju „Soko“ iz Mostara. Otac mu je poklonio kuću sa dvorištem od 640 kvadrata koja se nalazi u Ljutom Docu, na pola puta između Mostara i Širokog Brijega. Čović je tri godine kasnije kupio i dvije parcele uz ovu kuću, ukupne površine 260 kvadratnih metara, plativši ih 3.000 njemačkih maraka.

Dok je Čović bio na poziciji direktora „Sokola“, njegov punac Prskalo je postao vlasnik stana u Zagrebu u Hrvatskoj. Prskalo je tada imao samo porodičnu kuću u Mostaru koju je napravio osamdesetih godina. Novinarima CIN-a nije htio objasniti kako je kupio nekretninu u Zagrebu koju naziva „stančićem“. „Ko hoće raditi, može imati“, rekao je penzioner Prskalo. Prema dokumentaciji koja je u posjedu CIN-a, riječ je o trosobnom stanu od 71 kvadratni metar i garaži od 16 kvadratnih metara, kupljenim u februaru 1998. godine za oko 162.000 KM.

Izvor: 
Centar za istraživačko novinarstvo