Covid-19 kolaps sistema u Hrvatskoj: Sve više zdravstvenih radnka pozitivno na virus

Kako će raditi sistem?

Covid-19 kolaps sistema u Hrvatskoj: Sve više zdravstvenih radnka pozitivno na virus

16.10.2020 - 08:51
Region

Klinički bolnički centar Sestre Milosrdnice u ovom trenu van pogona ima 124 zdravstvena djelatnika. Njih 30 pozitivno je na covid-19, a 95 ih se nalazi u samoizolaciji. U Kliničkoj bolnici Sveti Duh testirano je 250 osoba i dosad je stiglo 11 pozitivnih nalaza, a danas se očekuje još desetak pozitivnih. U samoizolaciji je 48 zaposlenika. Bolnica u Splitu može bez teškoća funkcionirati dok broj hospitaliziranih ne prijeđe 50, a sada imaju 30-ak pacijenata. U Međimurju, gdje broj oboljelih nesmiljeno raste, situacija je zasad zadovoljavajuća - dokad, ne znaju.

Dnevni broj zaraženih i hospitaliziranih raste, Vlada nije izložila nikakav konkretan plan borbe protiv epidemije, a znanstvene projekcije pokazuju da bi već za dva tjedna broj hospitaliziranih mogao narasti na 1000. To je točka u kojoj je funkcioniranje zdravstvenog sustava ozbiljno ugroženo - prije svega zbog izloženosti zdravstvenog kadra zarazi, zbog koje bi se moglo dogoditi da o oboljelima nema tko brinuti.

Ugrožen kadar

- Razmatramo da, dok se situacija ne ustabili, ponovno prijeđemo na sustav kakav smo imali, odnosno da se primaju samo hitni pacijenti i svi oni kojima neodlazak liječniku, poput osoba na kemoterapijama, može direktno utjecati na liječenje, a da se ostalo odgodi. Ovakav dnevni porast broja oboljelih utječe i na zdravstveni kadar.

Naši djelatnici žive i izvan bolnice, putuju javnim prijevozom, imaju ukućane, djecu, moraju odlaziti u trgovine - kaže Mario Zovak, v. d. ravnatelja Vinogradske bolnice. Broj novozaraženih jučer je iznosio 792, a broj preminulih 10 - najviše dosad u jednom danu. Aktivno oboljelih je 3562, odnosno trostruko više nego prije 10 dana. Sve je više zaraženih u domovima za starije.

- Trenutačno imamo 439 bolesnika u bolnicama uz 3,5 tisuće zaraženih. Ako nastavimo ovakvom stopom sljedećeg tjedna, doći ćemo do 700 bolesnika u bolnicama i oko šest tisuća zaraženih jer će se neki izliječiti. Ove brojke naš zdravstveni sustav ne može podnijeti bez znatnih problema. Tjedan dana kasnije mogli bismo lako doći do tisuću hospitaliziranih i devet tisuća zaraženih - rekao nam je dr. Ozren Polašek, profesor na Katedri za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu te član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

To znači da bismo do 30. listopada mogli doći do brojki koje sustav ne može izdržati.

Izvor: 
BNN.BA/Jutarnji.hr