Crna Gora: Masovni protesti Srba protiv Đukanovića

Čeka se odgovor vlasti i liderske stranke DPS

Crna Gora: Masovni protesti Srba protiv Đukanovića

09.02.2020 - 21:40
Politika

U gradovima širom Crne Gore i večeras se održavaju molebani i litije u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Litije se od Božića organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom. Nakon molebana na Luštici uslijedila je litija do Rosa, da bi se potom sve litije spojile u Herceg Novom. Okupljeni Luštičani krenuli su brodovima sa Rosa ka Škveru odakle je litija nastavljena ka manastiru Savina.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije predvodi litiju ulicama Podgorice, koja se  organizuje u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Prije toga, Amfilohije je služio moleban u Hramu Hristovog Vaskrsenja. Građani u litiji poručuju "Ne damo svetinje". Litija je prošla pored zgrade stare Vlade, preko mosta Milenijum. Građani su prošli i pored gradskog stadiona, odakle će doći do Hrama Hristovog Vaskrsenja.

U Baru je najveći broj građana do sada protestovao kroz centar grada. Njima su se pridružili iz građani iz Ulcinja. Dvije litije u Budvi predvodi Gojko Perović rektor cetinjske Bogoslovije. Veliki broj litija iz raznih krajeva beranske opštine, kod kružnog toka pored gradske autobuske stanice sačekao je episkop budimljansko nikšićki Joanikije. On je stao na čelo jedinstvene litije. Policija je obezbjedjivala sve važnije raskrsnice u gradu.
 

Izvor: 
BNN.bA/Vijesti.me