Cvijanović: Iza odluke Ustavnog suda stoji međunarodna zajednica i političko Sarajevo

"Imamo spremne odgovore"

Cvijanović: Iza odluke Ustavnog suda stoji međunarodna zajednica i političko Sarajevo

29.03.2019 - 22:57
Politika

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je večeras da taj bh. entitet ima spremne odgovore na odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kojom je osporen 9. januar kao “Dan RS”, piše Fena. 

Željka Cvijanović, Milorad Dodik

Cvijanović je u izjavi novinarima u Banjaluci rekla da je odluka Ustavnog suda BiH politički motivisana i da iza nje stoji, kako je ustvrdila, "nažalost jedan dio međunarodne zajednice i političko Sarajevo".

"To je dio jedne organizovane i već poznate kampanje koja se vodi protiv RS i to na političkom i ekonomskom, s ciljem ukidanja identiteta RS. Ovdje je cilj jasan - žele da pokažu kako RS nije postojala prije 'Dejtona', iako je istorijska činjenica i znamo da je RS nastala prije rata, prije Dejtonskog sporazuma, kada je verifikovana, kroz međunarodni ugovor, koji nas drži na okupu u BiH", istakla je entitetska predsjednica.

Na 16. izboru najuspješnijih u privredi RS-a za 2018.godinu, Cvijanović je rekla da već 17 kvartala uzastopno taj bh. entitet bilježi rast BDP-a tj. od 3. kvartala 2014. godine.

Istakla je da su u RS postignuti finansijska i ekonomska stabilnost, te da je opredjeljenje "još brži privredni rast, i organizovanija, bolja RS". 

Izvor: 
BNN.ba / Agencije