Da li CIK preuzima odgovornost za moguće hiljade zaraženih zbog izbora?!

Izbori i zaraza

Da li CIK preuzima odgovornost za moguće hiljade zaraženih zbog izbora?!

17.10.2020 - 10:52
Politika

Zakazivanje općinskih izbora u Bosni i Hercegovini u trenutku kada ovu zemlju, doslovno, trese pandemija COVID-19, moglo bi se protumačiti kao čin izuzetne nebrige za stanovništvo, sa jedne, odnosno želju nekolicine vladajućih stranaka (pozicioniranih i u CIK-u) da se dokopaju formalne legitimacije za nastavak vlasti - po bilo koju cijenu, sa druge strane.

Evropa je, bez sumnje, ponovo ušla u mračni period vladanja pandemije. Skupa sa bolešću, Evropom haraju i diktatorske tehnike vladanja, autokratija koja se krije iza formalnih demokratskih procedura. Još gore stanje je u državama koje nisu članice EU, kao što su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, gdje se pandemija obilato koristi za autoritarno vladanje, kršenje većine zakonskih regula i obezvrijeđivanje pojma i suštinse građanina.

Nakon što su u Srbiji, prije nekoliko mjeseci, okončani izbori, mogli smo svjedočiti porastu orgromnog broja zaraženih COVID-19, sa brojnim smrtnim polsjedicama. Isto je prošla i Crna Gora koja je, nakon što je proglasila "pobjedu nad pandemijom", održala parlamentarne izbore i postlaa prva o zaraznosti (govoreći u procentima prema broju stanovnika) u Evropi. Bosna i Hercegovina, bez sumnje, ide u ovakav scenarij.

Do sada, bez izbora i izborne kampanje, na stotine građana Bosne i Hercegovine dnevno oboljeva od COVID-19. Zdravstveni sistem nalazi se pred kolapsom, dok građanska neposlušnost, prema mjerama predostrožnosti, izgleda kao ruganje činjenici od preko 1.000.000 mrtvih u svijetu - koliko je umrlo od COVID-19.

U ovakvim okolnostima, neodgovorna Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine drznula se da organizuje općinske izbore. To je direktan rizik po ogroman broj stanovnika države, tj. po povećanje broja zaraznosti i smrtnosti od COVID-19. Sa druge strane, to će značiti i smanjenje izlaznosti na izborima pa će vlast, uz sve manipulacije (krađe glasova, biračkih odbora, uništavanja i premetanja biračkog materijala), biti izabrana sa minornim brojem glasova.

Sve ovo su ozbiljni prigovori kojima se nagoviještava finale izborne kampanje kao mračno vrijeme, u medicinskom i demokratskom smislu. Taj rizik na sebe preuzima CIK, kao stranačko tijelo zaogrnuto državnim bojama. Očito je da ovo tijelo brani interes stranaka koje ih je tamo postavilo, kao i svaki prethodni saziv, te da će cijenu izbora, u svakom smislu, platiti građani jer oni su politici jeftiniji od MMF-a. Glasanjem, hiljade ljudi će, vjerovatno, dobiti Covid-19, mnogi mogu i umrijeti, a nakon što izvrše "građansku dužnost" glasanja, birači više politici i ne trebaju.

Izvor: 
BNN.BA