Da li je IZ BiH smjela uzeti pare od Dodika?

Nije svačiji novac za tuđe svetinje

Da li je IZ BiH smjela uzeti pare od Dodika?

13.12.2019 - 08:00
Politika

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz manjeg bh.entiteta zv."Republika Srpska", Milorad Dodik, donirao je 100.000 KM za izgradnju "Islamskog centra Doboj". Medžlis Iislamske zajednice Doboj prihvatio je donaciju uz isticanje svoje i zastave "Republike Srpske". Državne zastave nije bilo na čemu se Islamska zajednica BIH, dan poslije, izvinula. Međutim pored pitanja zastave, niko nije problematizirao uopće pravo da se uzme uopšte uzima novac od Dodika koji ga je pružio istom onom rukom kojom je zakucavao tablu "Dom Radovan Karadžić". 

Islamska zajednica

Nakon što je negirao genocid u Srebrenici, reafirmisao politiku i porodicu Radovana Karadžića, istakao da je osuđeni zločinac Ratko Mladić "heroj", negirao stradanje civila opkoljenog Sarajeva, dočekivao osuđenu zločinku Biljanu Plavšić...dakle uradio toliko toga što ga negira kao čovjeka, postavlja se pitanje da li su odgovorni iz Islamske zajednice BiH uopšte smjeli od ovakvog "donatora" uzeti pare?

To je ozbiljno moralno pitanje sa kojim se, ne samo Islamska, već cijela bošnjačka zajednica treba pozabaviti jer pomirenje i suživot trebaju se graditi na temeljima dostojanstva a ne da se, nakon stotina uvreda na račun Bošnjaka i muslimana, na kraju prihvati Dodikova "hedija" čime se čini usluga Dodiku - prihvata se njegov pokušaj da se predstavi kao human i razuman čovjek, dok Bošnjaci gaze i ono malo dostojanstva što im je, nakon svega, preostalo.

Stanje Bošnjaka u "Republici Srpskoj" jeste na ivicama opstanka. U takvo stanje doveo ih je Dodikov uzor, Radovan Karadžić, a genocidno-zločinačke radnje je u "normalnu" politiku sproveo Karadžićev đak - Milorad Dodik. Naravno, postoji i ogromna odgovornost bošnjačke politike, prije svega SDA i nekadašnje Stranke za BiH, zbog besramnog položaja Bošnjaka u "Republici Srpskoj". Ali ovakvo stanje položaja Bošnjaka neće se ispraviti sa Dodikovih 100.000 tuđih maraka, već sa pravdom, dostojanstvom i moralom - mjerilima koje su domaći predstavnici svih naroda davno izgubili.

Izvor: 
BNN.ba