Da li je iz predmeta Delalićevog ubistva nestalo 100 dokumenata!?

Dokumenti vezani za politička ubistva bestraga nestaju u tužilaštvima u BiH

Da li je iz predmeta Delalićevog ubistva nestalo 100 dokumenata!?

15.04.2018 - 17:04
Politika

Ratni zamjenik komandanta 9.mtbr, Ramiz Delalić zv "Čelo", ubijen je prije prije više od jedne decenije. Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH godinama su vodile istragu u različitim smjerovima, optužujući jedne, sumnjičeći druge da bi, na kraju, ovo ubistvo ostalo nerazjašnjeno. Može se posumnjati da iza Delalićevog ubistva, ipak, stoji tadašnja vlast ili njeni dio jer je Delalić, malo prije svog ubistva, dao intervju u kojem je potanko opisao kako ga je Kemal Ademović nagovarao da ubije šefa tajne Službe (1993-1995) Nedžada Ugljena s čijim se ubistvom, pokušavaju, ukloniti dokazi i svjedoci o političkim ubistvima "Ševa" čiji je Ugljen bio osinivač i direktni komandant. Uskoro nakon Delalićevog intervjua, Delalić je ubijen a Kemal Ademović prestao biti osumnjičen za ubistvo Ugljena. Najnovija informacija, koja još nije potvrđena, jeste da su sada, nakon svega, iz predmeta Delalićevog ubistva nestali brojni dokazi.

S obzirom da je Tužilaštvo KS, potom Tužilaštvo BiH više od decencije vodilo, ili bolje rečeno razvodnjavalo istragu oko Delalićevog ubistva, postavlja se pitanje kome je to u interesu da se ne otkriju Delalićeve ubice?

S obzirom da je Delalić bio saradnik Službe državne bezbjednosti, radeći za njih razne, uglavnom, prljave poslova, te je bio izuzetno neugodan svjedok za prljave poslove tajne službe, koja je direktno povezana sa SDA od 1992.godine pa sve do danas, očito je upravo tajna služba, kojom je rukovodila i danas direktno rukovodi SDA, bila zainteresovana za Delalićevo ubistvo.

To je upravo ona tajna služba (iz koje nestaju dokazi koji terete odgovorne za politička ubistva, ali nestaju i dokazi iz ratnog perioda u kojima se otkrivaju pravi počinioci brojnih ratnih zločina.

Međutim posebno šokirajuće za cijelu bh.javnost, za sigurnost građana Bosne i HErcegovine, jeste i činjenica da i unutar tužilaštava mogu nestati dokazi vezani za politička i druga ubistva.

Prema još nepotvrđenim informacijama, da li iz Tužilaštva KS ili Tužilaštva BiH, nestalo je oko 100 dokaza veanih za ubistvo Ramiza Delalića zv "Ćelo".

Poznato je da Tužilaštvo KS jedan dio Tužilaštva BIH, također, kontrooliše SDA odakle diriguju optužnice, a preko tajne službe usmjeravaju istrage. Ukoliko se pokaže tačnim da su dokazi vezani za Delalićevo ubistvo tačni, to će biti kontinuitet krađe materijalnih dokaza vezanih za ubistva sa direktnom pozadinom SDA vlasti.

Materijalni dokazi nestali su iz Predmeta atentata na osnivača i prvog komandanta Armije RBiH, generala Sefera Halilovića, zamjenika ministra MUP-a FBiH Jozu Leutara, ratnog šefa tajne službe i komandanta "Ševa" Nedžada Ugljena a, sada kako se sve više govori, nestali su dokazi i vezani za ubistvo Delalića.

Za sva pomenuta ubistva žrtve, preživjeli ali i brojni svjedoci iz struktura politike, bezbjednosti, vojske i policije, terete tajnu službi i vojnu tajnu službu čiji su kadrovi, onda i danas, direktno vezani za SDA.

Postavlje se pitanje da li je Tužilaštvo KS i Tužilaštvo BiH, organi pravde za građane, ili veš mašina za pranje ubistava za koja se direktno dovode u vezu sa strukturama koje su i onda i danas bile unutar SDA i njenih kabineta raspoređenih na raznim nivoima vlasti.

 

Izvor: 
BNN.BA