Dačić: Nemamo namjeru da pomažemo Prištini da postane nezavisna država

Pitanje Kosova nije rješeno

Dačić: Nemamo namjeru da pomažemo Prištini da postane nezavisna država

26.06.2015 - 12:55
Region

Nemamo namjeru da pomažemo Prištini da postane nezavisna država, rekao je danas prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, poručivši da pitanje Kosova nije riješeno, kako to misli Priština, te da Srbija želi da nastavi statusno neutralne razgovore u Briselu.

"Nemamo namjeru da pomažemo Prištini da postane nezavisna drzava zato što ste vi donijeli samoinicijativno odluku o otcjepljenju", rekao je Dačić odgovarajući na pitanje predsjednika Instituta za demokratiju i razvoj iz Prištine Leona Malozogua, koji ga je pitao kad će biti uklonjen Park mira, prenosi Tanjug.

Učestvujući na skupu "Evropska bezbjednosna politika na raskršću" Dačić je rekao da osim što Srbija ima želju da nastavi konstruktivne razgovore u Briselu, želi i da život na Kosovu i Metohiji funkcioniše normalno.

Dačić je rekao i da Priština, ukoliko smatra da nema o čemu da razgovara sa Beogradom u Briselu, treba sama da riješi pitanje sjevera Kosova, Parka mira... 

"Morate da shvatite realnost, a to je da Srbija nema svoj puni suverenitet na velikom dijelu Kosova, ali ni da Kosovo nema suverenitet na sjeveru", poručio je ministar spoljnih poslova. 

Ponovio je da pitanje Kosova nije riješeno, te da Priština ne treba razgovore u kojima učestvuje Beograd da vidi kao slabost Srbije već kao njenu snagu. 

 

Izvor: 
Fena