Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine: Datum svečarski, situacija zabrinjavajuća

29.februara i 1. marta 1992.godine građani su izglasali nezavisnost

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine: Datum svečarski, situacija zabrinjavajuća

01.03.2019 - 08:51
Politika

Referendum o nezavisnoj Republici Bosni i Hercegovini održan je prije 27 godina. Iako je predsjednik Komisije za provođenje referenduma bio predsjednik Vlade Jure Pelivan, on uglavnom nije učestvovao u radu ove komisije pa je stvarni posao organizacije referenduma i njegovog praćenja uradio je potpredsjednik Komisije dr. Rusmir Mahmutćehajić. Tog dana se 64 posto građana naše zemlje izjasnilo da želi živjeti u "suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive". Na referendumu je ukupno glasalo  2.073.568 glasača šod kojih se njih 99,7 posto je izjasniloza nezavisnost Republike Bosne i Hercegovine. Danas se Dan nezavisnosti obilježava i slavi na 51posto teritorije Bosne i Hercegovine. To je ponajbolji odgovor na ispunjenje suštine pitanja iz referendumskog listića iz mara 1992. godine.

Dan nezavisnosti

Bosna i Hercegovina bi danas, da je uspijela izgurati borbu za suštinu sadržaja referendumskog pitanja, slavila svoj Dan nezavisnosti na cijeloj teritoriji naše države. Također, Dan nezavisnosti bio bi državni praznik priznat zakonom u cijeloj državi. Međutim, situacija nije takva. 

Dan nezavisnosti slavi se i priznaje na 51% teritorije Bosne i Hercegovine. Pa čak ni tamo, onako kako bi trebalo. Čak i u Sarajevu, Mostaru, Širokom Brijegu, Bihaću i drugdje, brojni privatnici ne poštuju Dan nezavisnosti države te svoje radnje i restorane ostavljaju otvorenim, i pored izričite zabrane.

U ostatku Bosne i Hercegovine, onom od 49%, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine uopšte se ne priznaje. Oni od ovog datuma računaju "početak rata", pa tako izbjegavaju suštinu dešavanja u vezi agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. 

Danas se prisjećamo historijskog dana kada je Bosna i Hercegovina, po prvi put nakon 1463.godine, dobila svoju nezavisnu državu. Ipak, politički pregovori, licemjernost međunarodne zajednice, embargo na uvoz oružja kao i pristanak naših tadašnjih predstavnika na unutrašnju podjelju Bosne i Hercegovine i oduzimanje statusa republika, doveli su našu zemlju do stanja opisanog u prethodnim pasusima ovog teksta. 

Imeđu slavlja i razočarenja, sjete i ponosa, ideala koji su napušteni i onih koji se, moguće, još negdje vide u obrisima, danas se obilježava Dan nezavisnosti naše države. Datum je svakako svečarski ali situacija u zemlji, naša sadašnjost i sjeta na prošlost, svakako nisu.  

Izvor: 
BNN.ba