Danas nastavak rasprave u kupovini zastupnika!

Opozicija nastavlja za javnom istragom u NSRS

Danas nastavak rasprave u kupovini zastupnika!

25.06.2015 - 09:07
Politika

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a bit će nastavljena danas u Banjoj Luci raspravom o informaciji o ''kupovini'' narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS-a. Ovakva pojava poznata je na oba entitetska nivoa kao i na kantonalnim nivoima u Fedraciji BiH što omogućava izuzetno loš Izborni zakon BiH.

Opozicija u RS, koja je i inicirala poslaničku raspravu o ovoj temi, traži provođenje krivične istrage povodom spornog audiosnimka na kojem se, navodno, čuje glas premijerke RS-a Željke Cvijanović i navodi o kupovini poslanika. Najavljuju i da će oni tražiti forenzičku analizu i potvrdu autentičnosti, jer to nisu uradili nadležni u RS. 

Za vladajuću stranku u RS ova rasprava u parlamentu RS je bespotrebna, jer je obustavljena istraga Specijalnog tužilaštva RS-a o cijelom slučaju te smatraju da je sve nanijelo štetu RS. Sjednici Narodne skupštine RS-a sinoć je prisustvovao i glavni tužilac Specijalnog tužilaštva RS-a Miodrag Bajić i premijerka Željka Cvijanović, ali se nije javljala za riječ. 

Inače pojava kupovine zastupnika u parlamentima svih nivoa u Bosni i Hercegovini je praksa otkad postoji višestranački parlamentarni život u BiH. Posebno su česta kupovanja zastupnika na kantonalnim i entietskim nivoima a ovakvu vrstu kriminala omogućava i izuzetno rigidan i loš Izborni zakon BiH koji, zapravo, štiti one koji kupuju zastupnike kao i one koji se prodaju dok suštinski uništava parlamentarizam i demokratiju u BiH!

Izvor: 
Fena/BNN