Danas se slavi Dan Armije RBiH, iako je formirana 4.7.1992.godine (Prilog dokumenti)

Historiju pišu događaji, a ljudi je samo bilježe

Danas se slavi Dan Armije RBiH, iako je formirana 4.7.1992.godine (Prilog dokumenti)

15.04.2020 - 08:52
Politika

Danas se slavi Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Unutar ove rečenice, dvije činjenice više ne postoje. "Pojela" ih je politika. Ukinuta je Armija kao garant Republike i Republika kao domovina Armije. Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je, kao cijeli kolektiv, bilo Vrhovna komanda Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Osnivač i prvi komandant Armije RBiH bio je general Sefer Halilović. Upravo je on, na sjednici Predsjedništva RBiH, održane 4.7.1992.godine, predložio osnivanje Armije RBiH. General Halilović je predlagač i potpisnik naređenja o osnivanju 5 Armijiskih korpusa, predlagač uvođenja Ratnog stanja, raspisivanja Opšte mobilizacije, ustrojavanja institucije Vrhovne komande i Štaba Vrhovne komande - kao pravnog modela funkcionisanja političke i vojne komande. Sve odluke i naređenja donijete su od 14.juna do novembra 1992.godine, do kada je Armija Republike Bosne i Hercegovine brojala oko 250.000 ljudi.

Dan 15.4. kao Dan Armije uzima se zbog Proglasa Predsjedništva RBiH, upućenog 9.4.1992.godine u kojem su pozvali sve naoružane grupe u Republici da se stave pod komandu države do 15.4.1992.godine. Tako je 15.4. politički izabran kao datum "rođenja" Armije iako je ona de iure rođena 4.7.1992.godine na gore opisan način.

Zanimljivo da do danas niko od istraživača i historičara nije istraživao ovo pitanje niti ga je dovodio u pitanje. Vrlo često se u famoznim čestitkama za Dan Armije pominje "sjednica Predsjedništva RBiH od 15.4." za koju, oni koji paušalno pišu čestitike i tzv. "historiju", pišu da je donijeta odluka o ustrojavanju Armije RBiH - što je dječija neistina.

 

 

(Faksimil izvoda iz stenograma sjednice Predsjedništva RBiH na kojoj general Halilović predlaže osnivanje Armije RBiH. Isti dan odluku je donijelo Predsjedništvo RBiH, iako se donošenju odluke protivio Fikret Abdić.)

Armija RBiH osnovana je kao vojska svih konstitutivnih naroda RBiH. U njenom vojničkom i komandnom sastavu, sigurno tokom prve godine agresije na našu zemlju, nalazilo se, ukupno, oko 20% Srba i Hrvata. Njeno osnivanje je historijski podvig kakav RBiH u svojoj historiji nikada nije imala. Zato i ne čudi što se mnogi, mimo dokumenata i historijskih činjenica, pokušavaju ugurati u njen nastanak, razvoj i historijski uspjeh da je odbranila državu i bh.građane.

Analitički gledano, Armija nije nastajala nimalo lako. Počevši od augusta-septembra 1991.godine kroz Patriotsku ligu RBiH, preko ustrojavanja prvih jedinica, održavanja prvih obuka, pravljenja prve Direktive za odbranu suvereniteta i integriteta RBiH (autori Sefer Halilović, Rifat Bilajac i Zićro Suljević), zatim prvih bitaka...Armija RBiH prošla je izuzetno težak put.

Politika je odluke o ustrojavanju Armije i vojno-ratnih zakonskih uređenja donosila jako teško i sporo. Recimo ratno stanje u rBiH uvedeno je 3 mjeseca nakon ratnih barikada, a 2,5 mjeseci nakon pokolja u Zvorniku, Bijeljini i Foči, što je nezamislivo. Vojna mobilizacija raspiana je, također, tri mjeseca od otpočinjanja agresije, dok su Vojni sudovi uvedeni pod prijetnjom cijelog Štaba Vrhovne komande da će kolektivno podnijeti ostavku ako se ova odluka ne usvoji. Sve ovo analitički se može sagledati kroz dokumente i stenograme ali...današnje vrijeme nije vrijeme punih istina već onih koje su potrebne na dnevno-političkom nivou.

Kako je Armija RBiH historijska činjenica, fakti o njoj su preživjeli. Tako da nije važno šta ko danas piše u razne svrhe, važno je šta će historijska nauka podvući kada se bude koristila primarnim historijskim izvorima - dokumentima.

(Faksimil Prijedloga za uvođenje ratnog stanja i opšte mobilizacije, general Sefer Halilović iznio je pred Predsjedništvo RBiH).

Izvor: 
BNN.BA