David McAllister: Ne vjerujem da će se svih šest zemalja pridužiti u isto vrijeme EU

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju

David McAllister: Ne vjerujem da će se svih šest zemalja pridužiti u isto vrijeme EU

08.06.2015 - 13:25
Region

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAllister izjavio je danas da je regionalna suradnja zemalja zapadnog Balkana podjednako važna kao i njihov europski put, ali da ne vjeruje da će se svih šest zemalja istodobno pridružiti Europskoj uniji.

"Svih šest zemalja moraju pojedinačno da se analiziraju. Srbija se može pridružiti EU onda kada bude spremna, ali mi ćemo u međuvremenu pregovarati i ne vjerujem da će se svih šest zemalja pridužiti u isto vrijeme EU", rekao je McAllister na panelu posvećenom europskim integracijama na 15. Ekonomskom summitu Srbije, javlja Tanjug. 
 
 On je rekao da su Srbija i Crna Gora napravile krupne korake ka EU, dok je situacija u Makedoniji zabrinjavajuća. 

 Istaknuo je da je suradnja među zemljama regije vrlo važna, a uloga Srbije u tome izuzetno značajna. 

 McAllister je pozdravio nastavak dijaloga u veljači i istaknuo da je napredak u normaliziranju odnosa Beograda i Prištine svakako ostvaren i pozdravljen u Bruxellesu, ali je pozvao dvije strane da u nekoliko sljedećih tjedana ostvare konkretnije rezutlate u provođenju Briselskog sporazuma. 

 McAllister je ukazao da je također vrlo važna regionalna suradnja koja je, kako je rekao, zajedno s dobrosusjedskim odnosima neophodan dio procesa kretanja zapadnog Balkana ka EU. 

 Po njegovim riječima, angažiranje Srbije i uloga premijera Aleksandra Vučića u unapređivanju povezanosti regije je izuzetno dobro pozdravljena u Bruxellesu. 

 On je kao primjer dobrog signala i uzora za zapadni Balkan naveo uzajamne posjete premijera Vučića Albaniji i albanskog premijera Edija Rame Srbiji. 

 McAllister je podsjetio da i njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da su mir, stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana mogući samo ako zemlje regije dobro surađuju. 

 Ministrica zadužena za europske integracije Jadranka Joksimović rekla je na panelu da Srbiju sada svi partneri iz Europe i šire vide kao dio rješenja, a ne problema i istaknula da je zemlja pokazala da je posvećena regionalnoj suradnji. 

 Joksimović je rekla da je vrlo važno da zemlje u regiji zajedno konkuriraju za europske fondove i surađuju na projektima jer bi to pomoglo da se riješe otvorena bilateralna pitanja u regiji. 

 Ona je istaknula da je Srbiji iz IPA fondova EU u razdoblju od 2014-2020. na raspolaganju 1,6 milijarde eura što ostavlja dosta prostora za regionalnu suradnju i da se pronađe točka povezivanja za gospodarstva u regiji. 

 Upitana kako komentira izjavu premijera Vučića da je dosta seminara i da treba više da se radi, Jokismović je rekla da je Vučić pod tim mislio da Srbiji jeste potrebna tehnička podrška ali i opipljivi rezultati seminara. 

 Imamo previše regionalnih inicijativa, i mislim da je premijer to spomenuo jer je okrenut rezultatima, rekla je Joksimović. 

 Navodeći da se Europa suočava s raznim izazovima u sigurnosnom i ekonomskom smislu, Joksimović je rekla da je Srbija te probleme rješavala na pravi način i da je pokazala da je partner. 

 Učestvujući u debati, voditelj Misije EU u Beogradu Michael Davenport ukazao je da je regionalna suradnja jedan od visokih prioriteta EU i da je naročito u posljednjih 18 mjeseci vidljivo pokretanje i produbljivanje te suradnje na zapadnom Balkanu. 

 Devenport je rekao da je regionalna suradnja u samom jezgru prioriteta EU, te kako to srpska vlada zaista razumije. 

 Vlada Srbije razumije važnost regionalne suradnje, ali i političkih i ekonomskih reformi, rekao je Davenport, istaknuvši kako EU gleda na regiju, ali i na to što je svaka zemlja posebno napravila na europskom putu.

Izvor: 
Fena