Delegacija Vijeća Evrope u zvaničnoj posjeti BiH

Sarajevo

Delegacija Vijeća Evrope u zvaničnoj posjeti BiH

22.05.2018 - 16:02
Politika

Članovi Delegacije Sekretarijata Vijeća Evrope, koji borave u višednevnoj zvaničnoj posjeti BiH, ocijenili su danas tokom susreta s dopredsjedavajućim Doma naroda i članom Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PS Vijeća Evrope (PSSE) Barišom Čolakom da je postignut napredak u odnosima i saradnji između institucija BiH i Vijeća Evrope. 

Članovi Delegacije će nakon ove posjete izraditi izvještaj o ispunjenju obaveza koje proizilaze iz članstva BiH u Vijeću Evrope, a zamjenik direktora Direktorata za političke poslove Vijeća Evrope Daniil Khoshabo podsjetio je i na obaveze primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

Tu su i obaveze koje BiH treba ispuniti i tiču se drugih presuđenih slučajeva pred ovim sudom, ali i postizanja dogovora u vezi sa održavanjem izbora u Mostaru, kao i u vezi s reformama u oblasti pravosuđa i ljudskih prava.

Khoshabo je naglasio da je Ured Vijeća Evrope u BiH napravio akcioni plan za rješavanje ovih pitanja, te dodao da će Vijeće Evrope nastaviti da pruža snažnu podršku BiH s ciljem da se pronađu rješenja za ova pitanja, saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine BiH.

Posebno interesiranje članovi Delegacije pokazali su za izmjene Izbornog zakona BiH u svjetlu odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, kao i za situaciju u vezi s formiranjem vlasti nakon Općih izbora u oktobru ove godine, ističući da je dolazak predstavnika Venecijanske komisije potrebno iskoristi na najbolji način da bi se došlo do politički prihvatljivog i primjenjivog rješenja ovog pitanja.

Izražavajući žaljenje zbog činjenice da još uvijek nije došlo do dogovora oko primjene odluke Ustavnog suda i izmjena Izbornog zakona BiH, Čolak je ocijenio da je riječ o ključnom pitanju od čijeg će rješavanja zavisiti pokretanje brojnih drugih političkih i ekonomskih procesa u BiH, kao i pitanje daljeg kretanja BiH u procesu evropskih i euroatlantskih integracija.

Upozorivši da je do dogovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH trebalo doći prije raspisivanja Općih izbora, Čolak je kazao da su razgovori još uvijek u toku i da su u traženje rješenja uključeni predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država.

Podvukao je i da su svi u BiH svjesni obaveze primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava, ali i napomenuo da će biti teško okupiti dvotrećinsku većinu potrebnu za promjene Ustava BiH.

U razgovoru je spomenuto i usvajanja izmjena Zakona o krivičnom postupku BiH, kao i Zakona o sukobu interesa te je pozdravljena činjenica da se prijedlozi ovih zakona nalaze u parlamentarnoj proceduri i izražena nada da će biti usvojeni u najskorijem mogućem roku.

Izvor: 
Fena