"Detaljna i nezavisna" istraga nakon smrti: UN traži da se istraži smrt Mohameda Mursija

Gotovo šest godina proveo u pritvoru

"Detaljna i nezavisna" istraga nakon smrti: UN traži da se istraži smrt Mohameda Mursija

18.06.2019 - 18:47
Politika

Kancelarija za ljudska prava UN-a zatražila je danas da se sprovede "detaljna i nezavisna" istraga nakon smrti svrgnutog egipatskog predsjednika Mohameda Mursija na sudu. 

Mohamed Morsi

Morsi, koji je proveo gotovo šest godina u pritvoru, umro je juče nakon onesviješćivanja u sudnici u Kairu.

"Poslije svake iznenadne smrti u zatvoru treba da slijedi brza, nepristrasna, detaljna i transparentna istraga koju će sprovesti nezavisna služba, kako bi se rasvijetlio uzrok smrti", rekao je Rupert Kolvil, portparol Visokog komesarijata UN-a za ljudska prava.

On je podsjetio da je u trenutku smrti Morsi bio u pritvoru po nalogu egipatskih vlasti i da je egipatska država bila odgovorna da osigura da se prema njemu ophodi na human način i da se poštuje njegovo pravo da ostane u životu i da bude liječen.

Portparol je istakao da su izrečene sumnje o njegovim uslovima pritvora i pistupa ljekarskoj njezi dok je bio u zatvoru.

U martu 2018. godine jedna britanska nezavisna komisija, predvođena konzervativnim poslanikom Krispinom Blantom osudila je držanje Morsija u izolaciji 23 sata dnevno, navodeći da je on patio od dijabetesa i bubrežne insuficijencije.

Kolvil je rekao da istraga treba da uzme u obzir sve aspekte ophođenja vlasti prema Morsiju da bi se provjerilo da li su uslovi pritvora uticali na njegovu smrt.

Organizacije za odbranu ljudskih prava kao što su Amnesty Internationa i Human Rights Watch, kao i britanski poslnik Krispin Blant su takodje tražili nezavisnu istragu o smirti bivšeg egipatskog islamističkog predsednika, koji je imao 67 godina kada je umro. 

Izvor: 
BNN.BA / slobodnaevropa.org