DF je u vlasti sa SDA, ali bi oni da to nekako sakriju

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović za BNN govori o Zakonu o radu, koalicijama, stanju u kulturi...

DF je u vlasti sa SDA, ali bi oni da to nekako sakriju

09.08.2015 - 10:15
Politika

Posljednja imenovanja u Upravne i Nadzorne odbore su kontinuitet dvadesetogodišnje politike SDA prema javnim ustanovama i preduzećima u KS, samo ovaj put u izvedbi DF-a * Naša stranka, i ja kao njen predsjednik smo ponosni na hrabrost i dostojantstvo koje je pokazao Dennis Gratz i naši članovi * Mediji, sindikati i pojedine političke partije su prije usvajanja Zakona o radu parolaškim naslovima i bez ikakve analize stvorile histeričnu atmosferu * Naš stav prema SDA-u i HDZ-u se nikad nije mjenjao. Mi imamo potpuno drugačiju viziju BiH od njih * SDA i HDZ smatramo odgovornim za dvadesetogodišnju pljačku javnog dobra i dovođenje zemlje u tešku situaciju

"Svakome ko pogleda sastav izvršne vlasti od državnog, preko federalnog i kantonalnog nivoa potpuno je jasno da je DF u vlasti i da je u koaliciji sa SDA i HDZ. S druge strane, u svojim istupima u javnosti i saopštenjima oni djeluju kao opoziciona partija i takvo kontradiktorno ponašanje kod jednog dijela javnosti, sasvim prirodno, stvara zbunjenost što je vjerovatno i cilj" počinje Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, svoju priču za BNN.BA

Kako komentarišete posljednja imenovanja u članstva Upravnih i Nadzornih odbora u institucije Sarajevskog kantona, posebno u ono što se popularno naziva institucijama kulture?

To je kontinuitet dvadesetogodišnje politike SDA prema javnim ustanovama i preduzećima u Kantonu Sarajevo, samo ovaj put u izvedbi DF-a. Opšte je poznata stvar da partije imenuju svoju ljude u rukovodeće organe javnih institucija i preduzeća kako bi im se "zahvalile" za stranački rad ili kontrolisale tokove novca. Opravdavati takve poteze objašnjenjem da se na konkurse nije prijavilo dovoljno građana je uvreda za inteligenciju jer se građani ne prijavljuju zato što znaju kako se vrši odabir i upravo zato se ne javljaju. Jednostavno, već odavno ne vjeruju u instituciju konkursa i pravedan odabir kada je u pitanju vlast. Upravo zato sam uvijek govorio da je jedan od najvažnijih zadataka vlasti vratiti povjerenje građana u institucije i procese. Način na koji su izvršena ova najnovija imenovanja pokazuje da DF nema namjeru da reformiše način na koji je do sada funkcionalisala vlast nego da im je zapravo cilj da u njoj učestvuju i to na način na koji su to po ugledu na SDA radile sve druge partije na i u vlasti u KS do sada.

Zašto je Naša stranka glasala za Zakon o radu, odnosno glasom Dennisa Gratza presudila da on bude usvojen?

Mi smo se dugo, mjesecima prije nego je zakon došao na dnevni red federalnog parlamenta, bavili ovim zakonom. Formirali smo ekspertni tim, sastavljen od ljudi različitih profila, od pravnika koji su eksperti za radno pravo, preko ekonomista, posebno onih koji se bave javnim finansijama pa do poduzetnika, odnosno, poslodavaca. Naš stav je od početka tog procesa bio da nam je novi Zakon o radu hitno potreban i da su nacrti koji su među poslanicima bili u opticaju od juna 2012.  bolje zakonsko rješenje od starog Zakona o radu. Imali smo, naravno, primjedbi na pojedine odredbe i izradili smo amandmane. Pošto smo se, kao što sam rekao, pripremali dugo i temeljito, kada je sazvana hitna sjednica federalnog parlamenta i na dnevni red stavljen Zakon o radu mi smo bili spremni. Organi Naše stranke su zasjedali i donijeli odluku o tome da će naša podrška Prijedlogu Zakona o radu biti uslovljena prihvatanjem onih naših amandmana koje smo smatrali izuzetno bitnim.  Vlada FBiH je bila pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice da usvoji ovaj zakon što prije, takođe, nisu bili sigurni u podršku koju imaju u parlamentu i mi smo te okolnosti iskoristili da naših krucijalnih pet amandmana ugradimo u ovaj zakon. Naša dva delegata u Domu narodu su zbog grubog kršenja demokratske procedure od strane rukovodstva Doma naroda napustili sjednicu zajedno sa članovima SDP-a, DF-a i SBB-a tako da tada nismo ni glasali za zakon u kojem su se našla naša 4 amandmana. U kratkim pregovorima s Vladom u ranim jutarnjim satima prije zasjedanja Predstavničkog doma parlamenta, za čije zasjedanje su otklonjena kršenja koja su bila u Domu naroda, smo uspjeli obezbjediti da i naš peti amandman postane obavezujući pravni propis u FBiH i Dennis Gratz je u skladu sa odlukom Predsjedništva Naše stranke glasao - za.

Kako komentirate napade iz DF, posebno prozivke kadrova Naše stranke preko twitera od strane Emira Suljagićam, nakon usvajanja Zakona o radu?

Mediji, sindikati i pojedine političke partije su u periodu prije usvajanja Zakona o radu parolaškim naslovima i bez ikakve analize onoga što zapravo piše u zakonu stvorile u javnom prostoru izuzetno emotivnu, skoro histeričnu, atmosferu. Ta halabuka nije ostavila prostora za argumentovanu diskusiju tako da se veliki dio javnosti našao u situaciji da ima negativan stav prema zakonu, a da u stvari ili ne zna zašto ili ima potpuno pogrešnu infomaciju o tome šta zapravo piše u zakonu. Pojedinačni, javni, obračuni o kojima govorite su proizašli iz te atmosfere javnog linča kojem je Naša stranka, a posebno naš Dennis Gratz bio i još uvijek je izložen. Nažalost, pojedinci su u tom javnom "prepucavanju" prešli liniju koja odvaja žustru diskusiju o nečemu i javno pljuvanje i klevetanje i izgovorili riječi preko kojih će, barem meni, teško biti preći i nastaviti političku saradnju. Naša stranka, i ja kao njen predsjednik smo, s druge strane, izuzetno ponosni na hrabrost i dostojantstvo koje je pokazao naš Dennis Gratz i generalno, svi naši članovi.  

Kakav je stav Naše stranke u odnosu na novi raspored snaga, odnosno novouspostavljene koalicije na federalnom niovu?

Naš stav prema SDA-u i HDZ-u se nikad nije mjenjao. Mi imamo potpuno drugačiju viziju BiH od njih i smatramo ih odgovornim za dvadesetogodišnju pljačku javnog dobra i dovođenje zemlje u ovu tešku političku i ekonomsku situaciju u kojoj se nalazimo. Kad god su nam nudili komadić vlasti rekli smo čvrsto NE, tako da nas ovaj put nisu ni pozivali na razgovore. Mi ne vjerujemo da su SDA i HDZ partije koje su zaista opredjeljene za euroatlanske integracije i potpuno smo uvjereni da one nikad same ne bi donijele odluku o sprovođenju reformi, pa ni poslale u proceduru novi Zakon o radu. Iz istih onih razloga iz kojih ga u proceduru nije poslao SDP koji je izradio nacrt i stavio ga u ladicu do poslije izbora 2014. Ali bankrot koji prijeti BiH je dao veću snagu međunarodnoj zajednici i SDA i HDZ i ko god bude činio tu novu vladajuću koaliciju će, da bi održali budžetsku likvidnost, morati povlačiti neke poteze koji su u interesu BiH i njenih građana. Mi ćemo se, kao i do sada, o prijedlozima koje u parlament bude slala Vlada opredjeljivati na osnovu sadržaja, a ne na osnovu našeg generalnog mišljenja o predlagačima. Sve partije čija opredjeljenost za reforme nije samo predizborne, deklarativne, prirode će, u interesu BiH i njenig građana, nadam se, raditi isto to.

Izvor: 
BNN.BA