Dodik: Ako se ne ponište zakoni visokih predstavnika, ne vidim razlog da BiH postoji

Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Dodik: Ako se ne ponište zakoni visokih predstavnika, ne vidim razlog da BiH postoji

09.12.2018 - 18:21
Politika

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da se mora "povesti dijalog o nametnutim rješenjima visokih predstavnika" jer, inače, "ne vidi razlog da Bosna i Hercegovina postoji.".

 

"Svaka vrsta priče da mi prihvatimo legitimitet nametnih rješenja visokih predstavnika apsolutno ne dolazi u obzir. Zato moramo da stvar dovedemo na početak i da ponovo pregovaramo o tim stvarima. Inače, ja ne vidim razlog da BiH uopšte postoji" - izjavio je Dodik za SRNU te nastavio:

"Nijedan nametnuti zakon visokih predstavnika nije bio volja Republike Srpske. Jedno vrijeme smo naivno vjerovali onima iz međunarodne zajednice koji su nam govorili da to usvojimo, pa onda možete da mijenjate. Iz te neke naivnosti, priznajem da je toga bilo, usvajali smo neke zakone, a sada Bošnjaci više ne žele da diskutuju o tome i postoji nemogućnost da se to mijenja".

Poseban osvrt, Dodik je dao za bh.pravosuđe za koje je ustvrdio da je "devastirano":

"Pravosuđe je potpuno devastirano. Mi nemamo pravosudni sistem u BiH. Imamo korumpiran sistem koji ide od toga da je podložan samo kontroli stranaca i ničemu drugom. To govori o tome da je njihov promašaj biblijskih razmjera što se tiče izgradnje funkcionalne BiH, a sada iz komoditeta koji imaju oni bi nama držali lekciju kako su krivi lokalni ljudi".

Izvor: 
BNN.BA