Dodik: BiH je nikakva zemlja, odričemo je se, Muslimani kontrolišu 25% teritorije...

Nacifašistički napad predsjednika SNSD-a

Dodik: BiH je nikakva zemlja, odričemo je se, Muslimani kontrolišu 25% teritorije...

03.12.2019 - 08:44
Politika

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, gostovao je sinoć u emisiji "Ćirilica", urednika Milomira Marića. Kao i obično, Dodik je gostovanje u Srbiji iskoristio da napada Bosnu i Hercegovinu, državu čiji je član Predsjedništva i u kojoj on i cijela njegova porodica imaju enormne finansijske koristi. Tako je Dodik kazao da je "BiH nikakva zemlja, mi se od nje na neki način odričemo u nekom smislu, nju svojataju muslimani. Muslimani efektivno kontrolišu 25 odsto teritorije i to mogu da kažu da je njihovo".

- Ono što je najgore u BiH, jeste pokušaj da se zaustave procesi, da se ljudima nameće mišljenje, da im se zabranjuje da misle i tako dalje. Republika Srpska nije formirana da bi bila u BiH. Ona kada je formirana, formirana je da bude nezavisna država. Ona je tu svoju nezavisnost branila u toku rata i kroz Dejtonski sporazum, imajući u vidu da su 1992. godine, velike sile, kao što je Amerika, priznale Republiku Srpsku. Mi smo naučili da bez države, nema slobode – istakao je Dodik te nastavio:

– O BiH, svaki dan imate silnih izjava. Prije godinu dana u BiH su održani izbori, na kojima je jasno manifestovano i jasno pokazano ko su izborni pobjednici, a to je moja politička partija. Ja sam pobijedio kao srpski član predstavništva BiH. Moja partija, dobila je najveći broj glasova. Međutim, kako to obično biva u BiH, naravno, nije dovoljno imati samo na jednoj strani jasnu situaciju. Jedino vlast, koja je formirana na bazi izbora u BiH, bila je vlast u Republici Srpskoj. Dakle, na zajedničkom nivou to nije bilo. Međutim, sada ostaje problem u FBiH sa političkim predstavnicima Hrvata, gdje se ne dolazi do dogovora kako mijenjati izborni zakon. Što se tiče nivoa BiH, problem je bio taj da smo mi brzo napravili našu srpsku reprezentaciju. Hrvati su isto tako imali svoju političku reprezentaciju. Ostalo je konfuzno kod Bošnjaka, zato što su oni imali podijeljeno političko tijelo i koncentracija se vršila u okviru dva bloka. Trebalo im je nekoliko mjeseci kako bi se njihovi odnosi raščistili. Njima je bio problem da se odreknu ovih iz Republike Srpske – rekao je Dodik.

Izvor: 
BNN.BA/HappyTV