Dodik: Nećemo u NATO, naš je predsjedavajući Vijeća ministara i tri ministra

Predsjednik SNSD-a ima svoju računicu

Dodik: Nećemo u NATO, naš je predsjedavajući Vijeća ministara i tri ministra

14.04.2019 - 22:19
Politika

Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da Srbima pripada mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i tri ministarska mjesta te da će s tim stavom nastupati i na narednom sastanku sa liderima SDA i HDZ-a. Istakao je da je takva situacija bila i u prošlom mandatu i da ne odustaju od tog stava koji će zagovarati i u srijedu, na "završnim" razgovorima predstavnika njegove stranke sa SDA i HDZ-om o mogućem formiranju Vijeća ministara.

"Mene što se tiče ne vjerujem u dobre namjere Bošnjaka da žele da završe tu priču oko formiranja Vijeća ministara. Razgovarali smo šta raditi u uslovima, ukoliko do toga ne dođe što je moguće prije", rekao je Dodik u pauzi sastanka stranačke koordinacije SNSD-a.

Podsjetio je da je EU tražila da se formiraju vlasti i na nivou BiH i u Federaciji BiH, kao uslov da bi se dalo mišljenje BiH za kandidatski status za EU.

Tvrdi da će to biti teško, jer je na sceni „očigledna opstrukcija formiranja Vijeća ministara BiH“.

Razgovarano je, kaže, šta učiniti ukoliko se nastavi s onemogućavanjem rada Vijeća ministara u novom sazivu.

Onda, kaže, neće biti spremnosti ni za rad drugih bh. organa.

"Ukoliko pustite da radi Predstavnički i Dom naroda onda legalizujete sastav Vijeća ministara BiH, koji nije izborna volja RS i građana koji su glasali, kao ni onih koji su uopšte glasali na izborima u BiH. U BiH je jedna ozbiljno teška situacija, potpune paralize rada organa", dodao je Dodik.

Ponovio je protivljenje RS ulasku BiH u NATO-savez.

Izvor: 
BNN.BA/N1