Dodik: Neću da pravim, hoću da ukinem granicu na Drini

"Spreman sam da idem do kraja"

Dodik: Neću da pravim, hoću da ukinem granicu na Drini

16.08.2019 - 21:35
Politika

"Neću da pravim granicu bilo koje vrste na Drini, hoću da ukinem granicu na Drini i sav moj politički život je vezan za to. Dakle, što veća integracija sa Srbijom u svim pitanjima i praćenje u važnim međunarodnim politikama kao što je politika prema NATO-u. Srbija je odlučila da je to vojna nautralnost i mi smo to pratili. Imamo odgovornost prema onome što je utvrdila Narodna skupština i obratiću joj se ponovo za podršku koja će mi biti neophodna da to radim", izjavio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

"Vodimo razgovore i nekada pokušavamo napraviti kompromis, ali on nikada nije bio na štetu Srpske. Tokom pregovora o reformi policije bili su gori politički uslovi nego sada i snažnije prisustvo međunarodne zajednice pa nismo na to pristali. Nećemo prihvatiti ni članstvo, ni put ka članstvu u NATO", dodao je Dodik za RTRS.

Komentarišući situaciji oko "da" ili "ne" za ANP, Dodik se dotakao i angažmana stranih diploata u vezi ANP-a:

"To je Bošnjake osokolilo da opet podmeću. Izetbegović je nametao priču da će to stranci izmodelirati, ali moj stav je da smo se dogovorili i da nema nikakvog dodatnog dogovora. Amerikanci su juče tražili da vide šta je na dnevnom redu, ali sam im rekao da oni nemaju šta da se miješaju u sjednice organa. To je direktno miješanje u unutrašnje stvari neke zemlje".

Za kraj, predsjednik SNSD-a je poručio: "Spreman sam da idem do kraja, a za ovo mi treba podrška naroda koju ću tražiti. Ne zanima me šta Palmer misli, nego mi treba da narod shvati da je ugrožen činjenicom da je međunarodni faktor dao mogućnost Izetbegoviću da 10 mjeseci neće da prihvati izbornu volju naroda, nego hoće one koji su izgubili."

Izvor: 
BNN.BA