Dodik: Neću raspustiti parlament RS-a i nema govora o vanrednim izborima

Za njega sve funkcioniše kako treba

Dodik: Neću raspustiti parlament RS-a i nema govora o vanrednim izborima

25.06.2015 - 15:57
Politika

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nema nikakve potrebe za vanrednim izborima u RS-u, niti raspuštanjem parlamenta jer funkcioniše, kao i Vlada RS-a, dok smatra da je posebna sjednica Narodne skupštine RS-a o navodnoj kupovini poslanika u RS-u bespotrebna i da tu nema elemenata krivičnog djela za te tvrdnje.

Za opoziciju u RS-u je rekao da nema 39 već samo 36 poslanika, dok vladajuća većina koju predvodi SNSD imat će i više od 44 poslanička glasa, što će se vidjeti već od septembra. 

Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da nisu problem demonstracije, koje zagovara opozicija u RS-u o nekim pitanjima, ako su u skladu sa zakonom, ali tvrdi da opozicija nema ni unutrašnju podršku i da bi i na demonstracijama "doživjeli fijasko". 

- Nisam siguran da bi ovaj narod koji je prošao to što je prošao bio spreman da podrži izdajničku politiku SDS-a i drugih političkih partija iz "tog paketa" - ustvrdio je entitetski predsjednik. 

Ponovio je stav da u RS-u "nije bilo kupovine poslanika" i da bi jedini logični zaključak parlamenta RS-a bio da odbija informaciju opozicije o navodnoj kupovini poslanika te usvoji zaključke koji će ojačati kapacitet i dostojanstvo Narodne skupštine "ne dozvoljavajući da ovakvi šarlatanski prijedlozi dođu na dnevni red", jer je tužilaštvo reklo svoje. 

Dodik je naveo i da RS ima alternativu ukoliko ne bude kredita Međunarodnog monetarnog fonda za BiH, a ponovo je kao neprihvatljivu ocijenio ekonomsku agendu za BiH, navodeći da je u tom dokumentu trebalo da bude set zakona o zaštiti domaće proizvodnje i diferenciranoj stopi PDV-a. 

Izvor: 
Fena