Dodik: Nema članstva u NATO

Predsjednik SNSD-a o sporazuu za formiranje vlasti

Dodik: Nema članstva u NATO

09.08.2019 - 18:47
Politika

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je potpisani sporazum, koji je u ime SNSD-a potpisao sa liderima SDA i HDZ-a BiH, "u najboljem interesu Republike Srpske i u potpunosti u skladu sa svim ranije utvrđenim politikama RS od kojih je najvažnija da se protivi putu u NATO." Dodik zaključuje :"To je prvo o čemu smo postigli saglasnost. Nema puta u NATO dok se stav Srpske ne promijeni. Ako jednog dana politička volja u Srpskoj bude drugačija i ako bude stavljena van snage Rezolicija o vojnoj neutralnosti, onda će neko drugi pregovarati sa tih pozicija. Nas u ovom trenutku obavezuje ta Rezolucija",

"Mi smo davno rekli da nismo ti koji ćemo ginuti ili spasavati BiH, ali sigurno nismo ni ti na koje će neosnovano pasti kvalifikacija da mi nešto blokiramo i nešto nekome oduzimamo. Prvo Republika Srpska i njeni interesi, pa onda BiH koja ima institucije koje bi trebalo da servisiraju entitete bila je i ostala naša politika", kaže Dodik koji je izjavio da je iznenađen reakcijama u vezi potpisivanja sporazuma između SNSD-a, SDA i HDZ-a.

"Smiješno je kada čujem da je do sporazuma došlo iznenada. Izbori su održani prije 11 mjeseci i kako to može biti iznenada? Prije bih rekao da je sporazum došao sa nepotrebnim zakašnjenjem jer je svim učesnicima i prije 11 mjeseci bilo jasno na šta Srpska ne može pristati i ko su pobjednici u Republici Srpskoj. Jasno mi je što su čelnici SDS-a i PDP-a nezadovoljni i ne iznenađuju njihove reakcije iz kojih čitam samo jedno, a to je žal za ministarskim foteljama. I ništa više tu nema. Ne postoji kod njih briga za Republiku Srpsku, jer im je ona bila pastorče posljednjih četiri i po godine, koliko sjede u Sarajevu."

Izvor: 
BNN.BA/Srna