Dodik: Nema saglasnosti oko NATO-a, niti priznanja "tzv.Kosova"

Konferencija za štampu

Dodik: Nema saglasnosti oko NATO-a, niti priznanja "tzv.Kosova"

06.10.2020 - 17:07
Politika

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, rekao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da bh.entitet Republika Srpska neće dati saglasnost za priznanje samoproglašenog Kosova te da je taj stav prenio i delegaciji Švedske sa kojom se danas sastao u Sarajevu.

Dodik je istakao da bh.entitet Republika Srpska ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova, ali da je spremna na saradnju sa regionom u okviru inicijative mali Šengen.

"RS je ta koja ne želi dati saglasnost da BiH prizna Kosovo, ali postoji mogućnost da se odnosi relaksiraju kroz projekat malog Šengena, nadam se da ćemo uskoro moći ući u taj proces", rekao je Dodik.

Dodik je na konferenciji u Istočnom Sarajevu rekao da je švedskoj delegaciji prenio stav podrške ovoj inicijativi, navodeći da su i druga dva člana Predsjedništva BiH podržala ovu inicijativu.

On je naveo da članovi Predsjedništva u petak putuju u Brisel gdje ih očekuju sastanci sa evropskim zvaničnicima. Govoreći o NATO, Dodik je rekao da BiH ne može biti natjerana na nešto oko čega nema unutrašnjeg konsenzusa. Istakao je da je apsolutno jasno da nema saglasnosti oko ulaska BiH u NATO, ali je dodao je da je važno obezbijediti saradnju sa NATO.

Izvor: 
BNN.BA/Nezavisne.com