Dodik: Nikakve koristi nemamo od OSA-e, razmišljamo o uspostavljanju Službe nacionalne bezbjednosti RS

RS želi rezervni sastav policije i Službu nacionalne bezbjednosti

Dodik: Nikakve koristi nemamo od OSA-e, razmišljamo o uspostavljanju Službe nacionalne bezbjednosti RS

10.11.2018 - 20:47
BiH

U narednih nekoliko mjeseci u bh. entitetu Republici Srpskoj, biti će formiran rezervni sastav policije, dok entitetski predsjednik Milorad Dodik najavljuje da će razmisliti i o uspostavljanju entitetske Službe nacionalne bezbjednosti.

Milorad Dodik

"A ja ću još dok sam predsjednik ovih nekoliko dana razmisliti o uspostavljanju Službe nacionalne bezbjednosti u RS. Mi nikakve koristi nismo imali od OSA-e, ona je bila usmjerena da kontroliše naše institucije, a ne da rade na bezbjednosti na prostoru cijele BiH", kazao je Dodik.

Tu izjavu, Dodik je dao nakon sastanka Koordinacionog tijela za praćenje ilegalnih migranata preko teritorije RS, kada je istakao da će za to biti neophodno izmijeniti zakone, u cilju davanja novih ovlaštenja policiji.

Dodikova najava, kako piše N1, u opozicionim krugovima se vidi i kao priprema Dodika za poziciju člana Predsjedništva BiH, ali i želja da prikaže kako je bezbjednosna situacija u BiH loša.

Struka 'pak kaže da se na suptilan način pokušava napraviti forma rezervnog sastava policije, ali da je priča o agenciji koja će se baviti obavještajnom djelatnošću - nemoguća.

"Ne postoji mogućnost uspostavljanja nikakve obavještajne službe na području BiH. Naravno, može se napraviti bilo kakva komisija, odbor, odsjek i u mjesnoj zajednici, kantonu, koja će nositi takav naziv. A da će se baviti obavještajnom djelatnošću - neće. Time će se baviti samo obavještajna agencija", istakao je Jasmin Ahić, sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije.

Izvor: 
BNN.ba