Dodik: Nisu slučajno istovremene krize u BiH, Crnoj Gori i Kosovu, Srbi su najbrojniji...

Član Predsjedništva BiH

Dodik: Nisu slučajno istovremene krize u BiH, Crnoj Gori i Kosovu, Srbi su najbrojniji...

22.02.2020 - 11:40
Politika

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da samo naivni mogu da pomisle da su slučajno u isto vrijeme otvorene krize u BiH, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, te ocijenio da je međunarodna zajednica svjesna da nije završila posao i da pokušava da postavi određene startne pozicije za rješavanje. Dodik smatra da je zajednički cilj svih tih akcija, koje se reflektuju na situaciju u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji, pokušaj da se razdvoji srpski narod.

"Hoće da nas degradiraju i minimalizuju, a Srbi su najveći, najbrojniji i najznačajniji narod u zemljama bivše Jugoslavije", izjavio je Dodik za "Večernje novosti".

On je dodao da je srpska nacionalna politika danas homogenizovana s ciljem odbrane srpskih nacionalnih i državnih interesa, kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj i kod srpskog naroda u svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije.

"Branićemo interes srpskog naroda bez obzira na konstantan pritisak stranaca. Ponosan sam što pripadam srpskom narodu. On će se u ovom vijeku ujediniti, bio ja živ ili ne. Živim za tu ideju, bez obzira na namjeru međunarodnog faktora da spriječi ujedinjenje srpskog naroda na Balkanu", naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da se od stranih diplomata stalno čuje kako brane svoje interese, bez obzira gdje se nalaze, ali da za srpski narod to nije predviđeno, te istakao kako nije tačno da su Srbi remetilački na Balkanu.

Prema njegovim riječima, Kosovo i Metohija je najjači izraz pokušaja stranaca da omalovaže nacionalni interes države Srbije, a to se, prije svega, odnosi na zahtjeve da Srbija prestane da lobira po svijetu za povlačenje priznanja takozvanog Kosova.

"Pa šta je Srbija trebalo da radi? Da ide po svijetu i moli za priznavanje svoje pokrajine? Oni bi to vjerovatno voljeli, a Srbi bi postali `dobri momci`, međutim velika je odgovornost za narod, koji ne smijemo da uvučemo u sukobe i izolaciju, a posebno ne u rat. Zato politika koju vodimo danas mora biti odgovorna", rekao je Dodik.

Izvor: 
BNN.BA