Dodik: Odluka Ustavnog suda BiH je državni udar

Mišljenje predsjednika SNSD-a

Dodik: Odluka Ustavnog suda BiH je državni udar

11.02.2020 - 19:56
Politika

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik, danas je upozorio da je odluka Ustavnog suda BiH, u vezi zemljišta u manjem bh.entitetu, "državni udar, jer predstavlja atak na teritorijalnu organizaciju, prema kojoj bh. enitetu Republika Srpska pripada 49 posto, a Federaciji BiH 51 posto teritorije".

- U članu I/1 Ustava BiH navodi se da BiH sada funkcionira s modificiranom unutrašnjom strukturom i s postojećim međunarodno priznatim granicama. U prijevodu, teritorija pripada entitetima, poštujući i Aneks 2 Dejtonskog sporazuma, koji govori o međuentitetskoj granici, a vanjska granica predstavlja međunarodno priznatu granicu BiH - poručuje Dodik.

- Imovina može isključivo biti u vlasništvu Republike Srpske i Federacije BiH, dok BiH ima samo granicu. Postoji znak jednakosti između zemljišta i teritorije, a teritorija isključivo pripada entitetima. Ustavni osnov za posljednju odluku Ustavnog suda je potpuno neprihvatljiv, stoga je potrebno da institucije Republike Srpske poduzmu sve neophodne aktivnosti da zaštite dejtonsku strukturu BiH i autonomiju Republike Srpske - kaže Dodik.

- Ovo je naša "crvena linija" za pravosudni aparat BiH koji izgleda ne radi ništa drugo nego pokušava da nameće nepravna rješenja i presuđuje RS, počevši od grba, himne, zastave, dana RS, pa sve do teritorije. Kad je već tako, neka niko ne sumnja da ćemo se boriti za svoja Ustavom zagarantirana prava, kao što smo se borili za RS - poručio je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je ranije da je Ustavu BiH suprotan član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS, kojim je propisano da predmetno poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed RS. Ustavni sud smatra da je riječ o "isključivoj nadležnosti BiH u reguliranju pitanja državne imovine".

Izvor: 
BNN.BA/Srna